Новини

 

Студенти КНУ достойно провели судові дебати з права СОТ

22.05.2012
Поширеною практикою західної освіти кінця XX сторіччя стало впровадження у навчальну програму такої дисципліни як «moot court» або судові дебати. Ця тенденція набула світових масштабів та стала традицією, оскільки судові дебати є ефективним засобом розвитку практичних навиків, необхідних кожному правнику.
Цього року команда студентів КНУ імені Тараса Шевченка у складі Бровко Олександри (4 курс, ІМВ), Козачук Наталії (5 курс, ІМВ) та Соколянського Георгія (4 курс, юридичний факультет) взяла участь у судових дебатах із права СОТ, відомих під назвою ELSA Moot Court Competition on WTO Law, та гідно представила Україну на міжнародній арені. Судові дебати із права СОТ є особливо актуальними для України як члена цієї міжнародної організації з 2008р. Змагання передбачає моделювання врегулювання спору між державами із особливо актуальних проблем в органі по вирішенню спорів СОТ.
Змагання проходили у декілька етапів: перевірка письмових меморандумів, регіональний раунд та фінальний раунд. Лише найкращі команди регіональних раундів здобувають право брати участь у фінальному раунді.
Команда КНУ імені Тараса Шевченка успішно виступила на регіональному раунді, який відбувся у м. Маастрихт, Нідерланди з 5 по13 березня 2012р. На регіональному раунді студенти нашого університету продемонстрували фахову компетентність та вміння застосовувати теоретичні знання на практиці. Команда КНУ імені Тараса Шевченка разом з такими університетами як University of Geneva (Швейцарія), University of Halle-Wittenberg (Німеччина) та King’s College (Великобританія) вибороли право участі у фінальному раунді змагань.
Фінальний раунд проходив у м. Монпельє, Франція, з 6 по 13 травня. Загалом право участі у фінальному раунді вибороли лише 16 команд із 60, які брали участь у регіональних раундах. КНУ імені Тараса Шевченка став єдиним у Східній Європі та СНД університетом, команда якого вийшла до фінального раунду змагань. Команда КНУ успішно виступила на фінальному раунді, продемонструвала глибокі знання права СОТ, високий рівень ораторського мистецтва та інші необхідні гарному юристові навики.
За весь час турніру наші студенти провели ігри з командами таких університетів: Jindal Global University, (Індія); University of Halle-Wittenberg (Німеччина); Університет Сан-Хосе (Коста-Ріка); Sorbonne University (Франція); Одеської юридичної академії (Україна).
Тренерами команди є випускниці Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Вікторія Коцюбська та старший юрист Анна Гладштейн, які витратили на підготовку команди десятки годин особистого часу. Науковим керівником команди був С.Козьяков
Організаційну допомогу на різних етапах змагання надали проректор В.П.Шевченко, Студентский парламент, профспілкова організація та директор ІМВ В.В.Копійка.
Успішна участь у подібних змаганнях є великим здобутком української вищої освіти та повинна стати усталеною практикою. Цей проект став блискучим прикладом співробітництва юридичних шкіл Інституту міжнародних відносин та юридичного факультету.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024