Новини

 

4 урядові стипендії на 2005-2006 н.р. від Чеської Республіки

19.11.2004
На підставі міжурядової Угоди про взаємну співпрацю в галузі освіти і науки, яка була укладена між Урядом ЧР і Кабінетом Міністрів України, та на основі урядової постанови № 773 від 25.7.2001 р., Уряд Чеської Республіки ухвалив рішення надати українським студентам на навчальний рік 2005-2006 ще чотири урядові стипендії. На ці стипендії не поширюється принцип взаємності, але вони є висловленням зацікавленості Уряду ЧР в сприянні економічному, соціальному та культурному розвиткові відносин між нашими країнами.

Згідно з рішенням Міністерства освіти, молоді і фізичного виховання ЧП українським претендентам на 2005-2006 навчальний рік пропонуються
1 місце за бакалаврською або магістерською навчальною програмою З місця для навчання за докторантськими програмами.

Перевага при наданні стипендій на 2005-2006 навчальний рік буде надана претендентам за такими навчальними спеціальностями: лісне господарство, сільське господарство і природничі науки.

Надсилайте на адресу чеського посольства в Києві (особисто 1-му секретареві посольства панові Яну Падьоурку) номінації як на навчання за бакалаврською чи магістерською програмою, так і за докторантською програмою. Крім того, прошу зверніть увагу на те, щоб кожна номінація містила життєпис претендента із зазначенням його дотеперішніх результатів навчання, а також, насамперед у випадку докторських навчальних програм, перелік опублікованих наукових чи фахових статей і матеріалів, оскільки, кількарічна докторантська програма має вже скоріше науковий характер. Водночас необхідно зазначити свої контакти (домашню адресу і номер телефону), щоб ми могли оперативно зв'язатись.

Ці номінації, будь ласка, надішліть на адресу нашого посольства не пізніше 10 грудня 2004 року. Документи, надіслані після цього терміну, розглядатись не будуть. Водночас дозвольте інформувати Вас, що від номінованих претендентів не вимагається знання чеської мови (але, звичайно, є очевидною перевагою), тому що кожний із прийнятих стипендіатів, в усіх запропонованих навчальних програмах, у вересні 2005 р., розпочне навчання із двосеместрової мовної і фахової підготовки в ЧР. Надіслання Вами номінацій не буде означати автоматичного обов'язкового призначення відповідних стипендій, тому що про кінцеве призначення стипендій буде ухвалено рішення в Празі, і, як було вище зазначено, їх кількість обмежена.

Умови призначення стипендії Уряду Чеської Республіки

1. Загальна інформація
Система вищої освіти, яка є найвищим ступенем освітньої системи, в Чеській Республіці має
багатовікову традицію, бо починається від 1348 року. Завдяки тому вже в чотирнадцятому
столітті чеські землі стали важливим європейським центром культури та просвіти.

Згідно із Законом "Про вищу школу" від 1990 року вищі навчальні заклади одержали академічні свободи, самоврядування та автономію. На рівні вищих навчальних закладів і факультетів поруч із вченими радами були введені самоврядні сенати, обрані членами професорсько-викладацькими складу та студентами.

Вища освіта здобувається в рамках акредитованої навчальної програми за навчальним планом у встановленій формі навчання. Навчальний план встановлює часову та змістову
послідовність навчальних предметів, форму їх вивчання та спосіб перевірки результатів навчання.

Згідно із Законом 3 111/1998 36. "Про вищу школу та про зміни а доповнення інших законів (Закон про вищу школу) були встановлені такі типи навчальних програм:

а) Бакалаврська навчальна програма, спрямована насамперед на підготовку для виконання професій, в рамках яких безпосередньо використовуються сучасні знання та
методи.

Стандартний термін навчання, в тому числі практика, мінімально 3 роки, максимально 4 роки. Навчання закінчується державним заключним іспитом, складовою частиною якого, як правило, є захист бакалаврської роботи. Випускникам присвоюється академічний титул "бакалавр" (скорочено Вс), в галузі мистецтв академічний титул "бакалавр мистецтв" (скорочено ВсА), який ставиться перед прізвищем.

б) Магістерська навчальна програма, спрямована на одержання теоретичних знань, що базуються на сучасному стані наукового пізнання, досліджень і розвитку, на опанування аплікації цих знань і на розвиток здатності до творчої діяльності.

Стандартна тривалість навчання: мінімальна - 4 роки, максимальна - 6 років. Магістерська навчальна програма може бути продовженням бакалаврської навчальної програми, в цьому
випадку стандартна тривалість навчання 2-3 роки.

Навчання закінчується державним заключним іспитом, складовою частиною якого є захист дипломної роботи. В галузі медицини і ветеринарної медицини та гігієни навчання завершується державним іспитом, на ступень доктора.

Випускникам навчання присвоюються такі академічні титули, які ставляться перед іменем: в галузі економіки, технічних наук, сільського господарства та лісництва - "інженер" Салон интерьерных решений ilTempo
(скорочена форма "Ing.");

- в галузі архітектури - "інженер-архітектор", скорочено Ing.arch.";

- в галузі медицини - "доктор медицини", скорочено "MUDr.";
в галузі ветеринарної медицини та гігієни - "доктор ветеринарної медицині", скорочено "MVDr."";

- в інших галузях - "магістр", скорочено "Mgr."; в галузі мистецтва "MgA".

Для прийому на бакалаврське та магістерське навчання (4-6-річне) вимагається закінчена середня освіта; для прийому на магістерське навчання (за 2-Зрічною програмою), що є продовженням бакалаврської навчальної програми, вимагається належне закінчення навчання за бакалаврською навчальною програмою.

в) Докторська навчальна програма, що спрямована на наукові дослідження та самостійну творчу діяльність в галузі дослідництва та науково-експериментального виробництва або на самостійну теоретичну й творчу діяльність в галузі мистецтв.

Стандартна тривалість навчання 3 роки. Навчання проходить за індивідуальним навчальним планом під керівництвом наукового керівника. Навчання завершується державним докторським іспитом і захистом дисертаційної роботи, яка повинна містити попередні та оприлюднені результати або результати, прийняті до оприлюднення. Для прийому на навчання за докторською програмою вимагається освіта, здобута після закінчення навчання за магістерською програмою.

Випускникам присвоюється академічний титул "доктор", скорочена форма "Ph.D.", який ставиться за прізвищем; в галузі теології - академічний титул "доктор теології", скорочено "Th.D.", що ставиться за прізвищем.
Чеська Республіка надає стипендії для навчання в центрі мовної та спеціальної підготовки при Карловому університеті та для навчання за бакалаврською, магістерською та докторською навчальними програмами у громадських (державних) вищих навчальних закладах. У випадку докторської навчальної програми надається перевага випускникам, які закінчили навчання за магістерською програмою чеських вищих навчальних закладів.
Кожному закордонному претендентові на одержання стипендії Уряду Чеської Республіки для навчання в громадському вищому навчальному закладі, який не розмовляє чеською мовою, насамперед призначається стипендія для проходження річної мовної та спеціальної підготовки в Інституті мовної та спеціальної підготовки при Карловому університеті. Навчальні центри є в містах Подєбради і Маріанске Лазнє. Протягом цієї підготовки вивчається звичайна розмовна мова та мова за фахом, студенти також вдосконалюються у спеціальних предметах, необхідних для їхнього майбутнього навчання. Потрібно знати, що упродовж головних канікул, тобто як правило в липні та серпні навчання не відбувається. На завершення мовної та спеціальної підготовки претендент повинен успішно скласти приймальний іспит, обсяг якої і форму визначає відповідний факультет або вищий навчальний заклад. Претендент приймається на навчання тільки на основі виконання всіх умов прийому, встановлених відповідним факультетом або вищим навчальним закладом. Основна інформація щодо процедури прийому, тобто термін подачі заяви про прийняття на навчання, умови прийому, термін і спосіб перевірки їхнього виконання, форма та рамковий зміст (обсяг) приймальних іспитів, критерії їхньої оцінки, максимальна кількість студентів, яка буде прийнята на навчання за відповідною навчальною програмою, оприлюднюється факультетом або вищим навчальним закладом досить завчасно і стає відомою протягом мовної та спеціальної підготовки. Працівники Інституту мовної та спеціальної підготовки КУ можуть надіслати цю інформацію закордонним претендентам.

Після прийому на навчання відповідний факультет або громадський (державний) вищий навчальний заклад призначає студентові стипендію для навчання за бакалаврською, магістерською або докторською програмою на конкретному факультеті або в вищому навчальному закладі.

Академічний рік триває 12 календарних місяців, його початок визначає ректор. Навчання ділиться на семестри, далі на курси або блоки. Кожний семестр складається с періодів навчання та іспитів і канікул. Курс як правило ділиться на 2 семестри: зимовий і літній.. Зимовий семестр починається зазвичай у вересні, літній в лютому. Після виконання навчальних обов'язків за відповідний курс (блок) студент має право записатись на наступний курс (блок).


ПОСОЛЬСТВО ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ В УКРАЇНІ
вул. Ярославів Вал, 34А, Київ, 01901. Тел: 044/2122110, 2120431, факс: 044/2297469 e-mail: kiev@embassy.mzv.cz ,
http://www.mzv.cz/kiev
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024