Новини

 

Представники ЦЕРН в Україні

20.04.2012
В рамках підготовки матеріалів для прийняття рішення ЦЕРН, щодо набуття Україною статусу Асоційованого члена ЦЕРН, 11 – 14 квітня 2012 року відбувся візит до України Спеціальної робочої групи Ради Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН).
На нараді в профільному комітеті Кабінету Міністрів України було вирішено представити Київський національний університет імені Тараса Шевченка, як провідний навчальний заклад в галузі ядерної фізики. Під час наради Університет представляв проректор з наукової роботи проф. Вижва С.А.
13 квітня 2012 року на кафедрі ядерної фізики фізичного факультету відбулась зустріч Спеціальної робочої групи Ради Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) у складі:
• проф., доктор Фелісітас Паус (начальник управління міжнародних зв’язків ЦЕРН, голова спеціальної робочої групи ЦЕРН);
• доктор Серджіо Бертолуччі (директор з питань досліджень та наукових обчислень ЦЕРН);
• доктор Йохан Спітцер (делегат Австрії в Раді ЦЕРН);
• доктор Тадеуш Куртика (контактна особа ЦЕРН для України);
• Сьюзан Фоффано (секретар групи)
з викладачами, співробітниками та студентами кафедр ядерної фізики та квантової теорії поля фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Завідувач кафедри ядерної фізики проф., доктор фіз.-мат. наук Ігор Миколайович Каденко розповів представникам ЦЕРН про історію кафедр та спеціальні курси, що викладаються студентам кафедр ядерної фізики та квантової теорії поля. Окрему увагу під час доповіді було приділено міжнародній співпраці кафедр, і, зокрема, тому, що кафедра ядерної фізики вже тривалий час працює з провідними установами Німеччини та США за тематикою ЦЕРН. Зокрема, кафедра ядерної фізики є повноправним членом експериментів
ZEUS – експеримент в найбільшому в Німеччині дослідницькому центрі по фізиці частинок DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron), м. Гамбург;
DZero – експеримент на прискорювачі ТЕВАТРОН, лабораторії ФЕРМІЛАБ, м. Батавія, штат Іллінойс, США;
CBM – експеримент в Інституті важких іонів (GSI), м. Дармшдадт, Німеччина.
Гості відмітили високий науковий рівень роботи, що проводиться на обох кафедрах та високий рівень міжнародного співробітництва між кафедрою ядерної фізики та міжнародними науковими інститутами.
На зустрічі було обговорено можливості розвитку подальшого співробітництва у зв’зку з можливістю асоційованого членства України в ЦЕРН.

Потрібно також відзначити, що цього ж дня, але кількома годинами раніше, відбулася зустріч Спеціальної робочої групи Ради Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) з прем’єр міністром України Миколою Азаровим.
Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає можливе асоційоване членство України в Європейській організації ядерних досліджень (ЦЕРН) важливим кроком на шляху до євроінтеграції, оскільки в Україні є хороші традиції ядерної фізики та діє гарна школа з даного напрямку науки. «Разом з тим ми розуміємо, що застаріла фізика – це вже не фізика», – додав Азаров. Він підкреслив, що у зв'язку з цим уряд ставить перед собою завдання активно розвивати сучасні технології, і висловив упевненість, що для цього Україна має відповідні можливості. Крім того, прем'єр зазначив, що вітчизняна виробнича база дозволяє виконувати проекти у різних сферах впровадження сучасних технологій. Готовые полиэтиленовые пакеты, пакеты оптом.
Для довідки: європейський центр ядерних досліджень (ЦЕРН, CERN) – найбільша в світі лабораторія фізики високих енергій, що знаходиться в Швейцарії. У ЦЕРН постійно працює близько 2500 осіб, близько 8000 фізиків і інженерів з 580 університетів та інститутів з 85 країн беруть участь у міжнародних експериментах ЦЕРН. Бюджет Центру в 2011 році – більше 1 млрд швейцарських франків. Найбільш значущим і відомим проектом ЦЕРН є Великий Адронний Коллайдер та 4 детектори: CMS, ATLAS, ALICE, LHCb.
. Новости комсомольск

http://1tv.com.ua/uk/news/2012/04/13/19590
http://korrespondent.net/video/ukraine/1340051-azarov-nadeetsya-chto-chlenstvo-v-cern-uskorit-evrointegraciyu






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024