Новини

 

Інформаційно-обчислювальному центру Київського університету – 48 років!

12.11.2004
12 листопада 2004 року Інформаційно-обчислювальний центр (ІОЦ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка святкує свою 48-річницю. Цей перший в Україні обчислювальний центр був створений в 1956 року в Київському університеті на базі лабораторії електричного моделювання, створеної ще в 1945 році при механіко-математичному факультеті для розвитку ідей використання методів електричного моделювання для розв'язування задач математичної фізики і техніки.

У 1959 році за значні наукові доробки в дослідженнях, Обчислювальний центр (ОЦ) згідно за Постановою Ради Міністрів УРСР було перетворено в проблемну науково-дослідну лабораторію (ПНДЛ). На неї було покладено виконання наукових і дослідно-конструкторських робіт у галузі розробки ефективних методів розв'язування актуальних для народного господарства завдань за допомогою обчислювальних машин і застосування цих методів для автоматизації виробничих процесів.

Підготовка аспірантів за спеціальністю "Обчислювальна техніка", розпочалася у 1958 році, науковими керівниками В.М.Глушковим і Б.М.Маліновським.

В 1981 р. була проведена реорганізація структури проблемної лабораторії ОЦ в її складі був організований інформаційно-обчислювальний центр (ІОЦ) як навчально-виробничий підрозділ, якому передали всі наявні засоби електронної обчислювальної техніки.

В 1999 році відбулася реорганізація ІОЦ, пов'язана з переорієнтацією його роботи в бік сучасних інформаційних технологій. На території було проведено капітальний ремонт, відбулася зміна технічного обладнання, кардинально змінено штатний розпис та завдання центру.

Зараз ІОЦ Київського університету впевнено крокує в ногу з часом. Керує ним з 1999 року, кандидат фізико-математичних наук, доцент Юрій Володимирович Бойко.

На сьогоднішній день в ІОЦ успішно функціонують спільні проекти разом з регіональною мережевою академією Cisco Systems, лабораторією паралельних обчислень, створеною за підтримки корпорації Intel та проектом автоматизації бібліотеки (ООН, ЮНЕСКО).

В ІОЦ в 2000 році створено перший в університеті кластер, який є найбільшим і найпотужнішим в Україні. Він має можливість динамічного розширення до 80 і більше процесорів за рахунок підключення робочих станцій класів загального доступу ІОЦ. Корпоративна мережа університету відноситься до однієї із найбільших мереж в Україні (кількість робочих станцій складає близько 3 тисяч – http://www.icc.univ.kiev.ua/noc/). Упроваджено систему Інтернет-трансляцій дистанційних лекцій, урочистих подій в університеті, завдяки якій за цими подіями можуть спостерігати глядачі не тільки з університетської мережі, а й зовнішнього світу (http://www.electure.kiev.ua).

ІОЦ також розроблено білінгову систему (http://bill.univ.kiev.ua ) доступу студентів до інформаційних ресурсів університету та світу з гуртожитків. Це дозволяє забезпечити неперервність навчального процесу, оскільки студенти можуть вчитись не тільки в лабораторіях та аудиторіях університету, але й за їх межами.

Значна увага приділяється розвитку сучасних засобів навчання. На ІОЦ створено та підтримується сервер для дистанційної освіти. В червні 2004 р. в головному корпусі Київського університету було відкрито клас дистанційного навчання (ауд. 204). Упровадження засобів дистанційної освіти у навчальний процес дозволяє підвищити його ефективність та забезпечити студентам доступ до навчальних матеріалів. Розроблено програмне забезпечення та обладнано лабораторію для проведення поточного контролю знань студентів шляхом тестування знань на комп’ютері (http://www.tester.univ.kiev.ua ).

Ми бажаємо Інформаційно-обчислювальному центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка натхнення і сил для впровадження в життя нових ідей та задумів, процвітання та успіхів у їхній нелегкій роботі на довгі роки!!!


ПРЕС-ЦЕНТР
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024