Новини

 

«Зелений бізнес: життя заради майбутнього»

06.04.2012
Глобальні проблеми людства, що дедалі більше впливають на світовий розвиток, вимагають об’єднання зусиль урядів держав, підприємців, вчених, всієї громадськості задля їх подолання. Цій меті була присвячена ІI Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Зелений бізнес: життя заради майбутнього», проведена українсько-німецькою кафедрою екологічного менеджменту та підприємництва економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка 5-6 квітня 2012 р.
На конференції виступили наукові працівники, викладачі, представники органів державної влади, зеленого бізнесу, аспіранти, студенти - економісти, обліковці, фінансисти, екологи, юристи, соціологи, управлінці. У збірнику опубліковано більше 180 тез наукових доповідей із 40 вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ, а також із підприємств та організацій Німеччини, США, Чехії, Казахстану та України.

Як зазначив у своєму виступі декан економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Дмитрович Базилевич, в Україні, що більше двох десятків років потерпає від наслідків Чорнобильської катастрофи, питання захисту довкілля та посилення екологічної складової економічного зростання є надзвичайно актуальним. Україні потрібно усвідомлювати необхідність кардинальних змін логіки світового економічного зростання. Його підтримав директор департаменту державної екологічної політики та міжнародної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України В.М. Білоконь, який розповів про проблеми та перспективи реалізації екологічної політики в Україні.
Завідувач українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва д.е.н., професор Купалова Галина Іванівна розповіла про здобутки кафедри у розвитку еколого-економічної освіти. Зокрема, кафедрою вперше в Україні введено спеціалізацію магістрів “Екологічне підприємництво” (в рамках спеціальності «Економіка підприємства»), здійснюється викладання нових дисциплін еколого -економічного спрямування, у т.ч. англійською мовою. Відкрито аспірантуру з еколого-економічного напряму. Широко практикуються навчання студентів в літніх “зелених” університетах Німеччини (Ізерлон, Дессау-Росслау, Констанц та ін.), участь студентів в екологічних проектах, олімпіадах та конкурсах. Здійснюється тісна співпраця з Центрально-німецькою мережею інноваційних екологічних технологій (за напрямами «Регіони знань» та «Розвиток екологічної освіти для сільської місцевості»), з Центром міжнародної міграції (СІМ) (Німеччина), із Школою бізнесу та інформаційних технологій - BiTS (Німеччина, м. Ізерлон). Підписані угоди про співпрацю та обмін студентами з Університетом Кайзерслаутерн (м. Кайзерслаутерн, Німеччина), з Школою бізнес-інформаційних технологій (м. Ізерлон, Німеччина); з Карагандинським економічним університетом (Казахстан). Економічний факультет виборов на конкурсній основі грант Міністерства освіти і науки Казахстану на викладання економіко-екологічних дисциплін у Карагандинському економічному університеті та в Євразійському національному університеті імені Л.Н. Гумільова.
Жваве обговорення на конференції викликали питання економічних наслідків зміни клімату, етичних цінностей менеджменту зеленого бізнесу, проблеми еколого-економічного інвестування, становлення та розвитку екологічного підприємництва. Зацікавив учасників досвід впровадження зелених технологій у Німеччині, які презентували д.е.н., проф. Вільфрід Нойманн, голова Делегації німецької економіки в Україні Александр Маркус, адвокат міжнародної юридичної фірми «Noerr» Олександр Вайгельт, директор департаменту автоматизації та безпеки будівель ДП «Сіменс Україна» Олексій Тахістов та ін. На багато запитань відповів директор інформаційного центру DAAD в м. Києві Флоріан Кюхлер з приводу умов та можливостей отримання стипендій, грантів та стажування у Німеччині.
Цікавою особливістю конференції став проведений в її рамках День кар’єри, на якому студенти з перших рук отримали сучасний досвід від бізнесменів та керівників українських та зарубіжних підприємств, дізналися про нові розробки в галузі екологічно безпечних технологій, а також налагодили ділові та наукові контакти задля подальшої співпраці. Адже зелений бізнес – це нова філософія підприємницької діяльності, що вже у найближчому майбутньому стане основним орієнтиром для більшості українських компаній, підприємств, виробництв.








Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024