Новини

 

Мовне стажування в Японії - це можливо

04.04.2012
18 березня 2012 року закінчилася двотижнева молодіжна конференція, щодо вищої освіти та стажувань в Японії, що проходила в Токіо під патронатом Міністерства освіти, науки, культури, спорту та технологій. 214 учасників із 40 країн світу. Графік з 6.00 до 23.00. І просто нездоланна хвиля емоцій від усього, що відбувалося навколо.
Japan Study Program дала свої результати!
Ми закохані в Японію!


Коли в країні трапляється лихо, кожна держава долає його по своєму. Вкотре дивуюсь мудрості Сходу. Перебуваючи у стані «відновлення» і постійно працюючи над відбудовою власного дому, японці не втратили далекоглядності і витратили чималі ресурси, аби привезти в країну молодь з усього світу і сказати їм особисто: Японія безпечна країна і вона завжди чекає на вас!
Організатори Japan Study Programe 2012, а саме вже згадане вище Міністерство (MEXT), мали на меті не просто розказати іноземним студентам про можливості стажування, а й наочно продемонструвати ситуацію в країні після лиха, яке спіткало Японію рік тому, переконати, що жити й навчатися в Японії цілком безпечно та спокійно, а також у прямому сенсі приворожити чарівністю природи та культури своєї країни.
У програмі було наступне: тиждень у Токіо, після чого заздалегідь поділені на групи учасники розїзджалися в три різні префектури, що найбільше постраждали від цунамі (березень, 2011 року).
Інтрига полягала в тому, що на момент вильоту, все, що я знала про наступні два тижні свого життя, вмістилося в одне речення попереднього абзацу. З України до Японії на цей раз було запрошено 4 особи, троє студентів з Києва (КНУ, КНЛУ та КПІ) та ще одна студентка зі Львова. Прилетівши в токійський аеропорт, де нас зустрічали наші майбутні керівники, ми отримали детальний розклад програми. І вже тоді зрозуміли – наступні два тижні будуть чи не найнасиченішими за все минуле життя. І виявилися праві!
Наш графік був настільки щільним, а все, що відбувалось навколо, настільки цікавим та захоплюючим, що кожен день був вартим окремої статті. Нам відкрили очі на безліч можливостей отримати стипендії для навчання в Японії, показали, сотні підходів, про які ми не здогадувались раніше, і врешті дали зрозуміти: Японія – відкрита для іноземців! Ми встигли доторкнутися до японської культури, побувати в багатьох музеях та парках, поблукати синтоїстськими храмами та вузенькими нічними вуличками старих маленьких міст. Ми встигли зануритись у сучасне життя японців, поїздити на метро у вечірні години пік, насолодитись японськими рамен та гьодза в маленьких «рамен’я» (прим. – маленька «забігайлівка» де готують лише один вид страв, тут – рамен), оцінити всі сучасні технології, що скрізь оточують життя кожного японця, роблячи його комфортнішим. Ми мали нагоду обговорити безліч питань, на семінарах та конференціях, обмінятися досвідом з людьми тих країн, з якими, скоріш за все, ніколи б не зустрілись за інших обставин.
Японці зуміли надзвичайне – вони показали нам свою душу і ми в неї повірили. Подорож до міст, постраждалих від цунамі справила сильне враження на кожного. Саме після того кожен із нас зрозумів – це надзвичайна нація, із могутнім стрижнем в душі. Весь світ воює та ворогує один проти одного. Єдиним же ворогом Японії є природа. І вони не намагаються його перемогти, натомість намагаються потоваришувати з ним. І вірять - рано чи пізно їм це вдасться.
Головне, що потрібно сказати – жити і навчатися в Японії зараз дійсно безпечно. "Страшилки" про землетруси та радіацію лише роблять добру справу для тих, хто дійсно прагне досягти своєї мети.

Дякую Японії за досвід,який вона подарувала мені особисто. На останок хочу додати, що на вимогу Міністерства освіти Японії, кожен учасник має відзвітувати про подорож у своєму Університеті. Тож, кому цікаві можливості стажування в одній з найрозвиненіших країн світу і тим, хто хоче зрозуміти, чому я стверджую, що їхати в Японію безпечно – слідкуйте за новинами і приходьте до нас на презентацію!

Тишкевич Єлизавета
Спец. Японська мова, література та переклад.




Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024