Новини

 

Проза в День поезії

22.03.2012

Минуло ледь три місяці з останньої гостини українського письменника та журналіста Андрія Кокотюхи в Інституті філології. Тоді він святкував з великою інститутською родиною вечорниці на Андрія. 21 березня прозаїк вкотре зустрівся зі студентами-філологами.У Міжнародний день поезії він говорив про стан і перспективи розвитку української прози.
Для Андрія Кокотюхи університет імені Тараса Шевченка має особливе значення: письменник закінчив один із його найбільших підрозділів – Інститут журналістики. Прозаїк має вже понад 30 книжок, щовийшли друком практично в усіх українських видавництвах. Більшість власних творів Андрій Кокотюханазиває міськими казками: “Я пишу книжки, які були б цікавими широкому читацькому загалу. Форма міської казки дає змогу синтезувати всі можливі жанри: мелодраму, пригодницький та історичний романи, детектив, фентезі…”. Саме ці різновиди художньої літератури, переконаний письменник, сьогодні найбільше цікавлять українського читача.
Шановний гість порушив дискусійне питання української масової культури. Він поділився зі студентами своїм обуренням з приводу першого номера журналу «Esquire», який Україна побачила в російськомовному варіанті. На його думку, саме відсутність масової культури в Україні, що не була витворена за роки незалежності, гальмує розвиток україномовного інформаційного простору.Масова література, яку своїми казками розвиває Андрій Кокотюха, є невід’ємною умовою існування масової культури як такої. Прозаїк закликає не зважати на пануючі думки, що «масова література – це лише комерційно успішний проект, що призводить до втрати інтелектуальних читачів, кількість яких і так збідніла за останні роки» (хоча сам письменник шукає натхнення саме у розмірі гонорару за чергову книжку). Натомість Андрій Кокотюха порадив розвивати україномовнумелодраму та фантастику, “які відривають читача від реальності” та сприяють популяризації вітчизняного книжкового ринку.

Дар’я Кашперська,
Анна Ращенко,
Інституту філології


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024