Новини

 

В ІФ виставка Марфи Тимченко

13.02.2012
У холодні лютневі дні Мистецьку залу Інституту філології зігріли сповнені сонця картини майстра петриківського розпису Марфи Ксенофонтівни Тимченко. Виставку організував Центр фольклору й етнографії Інституту філології. 2012 рік є ювілейним для народного художника України, лауреата Державної премії ім. Т.Г. Шевченка Марфи Ксенофонтівни Тимченко (90-річчя від дня народження).

Мистецтво стало для неї творчим простором. Цариною творчих інтересів – народна станкова графіка та живопис, декоративний монументальний живопис, розпис на порцеляні, художня поліграфія, текстиль.

Марфу Ксенофонтівну як художника сформували дві школи орнаментального мистецтва: петриківська та київська. Вона належала до когорти майстрів, які свято зберігаючи традицію, цілеспрямовано її розвивають. У пошуках самовираження майстриня далеко відійшла від своїх перших «мальовок», виконаних ще напередодні Другої світової війни у рідній Петриківці. Але основа її творчості саме в глибинному нерозривному зв’язку з орнаментальним мистецтвом цього славнозвісного центру, що на Дніпропетровщині.

Марфа Тимченко створила сотні оригінальних квіткових композицій на папері, картоні, порцеляні та полотні, спільною рисою яких є витонченість малюнку, відчуття ритму, композиційна та колористична довершеність. Кожний період творчості своєрідно віддзеркалює час та оточуючий світ, має свої особливості, свою стилістику та палітру.

В результаті мистецьких пошуків 1970-х років у неї з’являються по- справжньому новаторські і водночас глибоко традиційні композиції пейзажного характеру, де петриківський орнамент немов чарівне плетиво вкриває все, на чому спиняється погляд художниці. Традиція на основі якої імпровізує М. Тимченко дозволяє їй виявити свою унікальність і самобутність.

Марфа Тимченко міцним корінням зв’язана з традиціями народного орнаментального мистецтва, а середовище професійних художників Києва, в якому жила і працювала майстриня, сприяло народженню унікального, яскравого явища в українській культурі.

Сьогодні Марфа Тимченко продовжує жити у власних роботах, які емоційно передають гостре відчуття природи з її святковою барвистістю, постійною мінливістю, не копіюючи при цьому природу, а заново творячи її з чисто джерельною народною поетикою, образно узагальнюючи бачене та відчуте серцем.

Наталія Бурлака,

співробітник Інституту філології
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024