Новини

 

Засідання кафедри теорії літератури, компаративістики та літературної творчості

21.12.2011
Кафедра теорії літератури, компаративістики та літературної творчості Інституту філології тісно співпрацює з Національною спілкою письменників України. На спеціальності «літературна творчість» читають спецкурси відомі «спілчани» - О.Астаф’єв, А.Ткаченко, Ю.Ковалів, Г.Штонь, А.Мойсієнко, В.Фольварочний, В.Даниленко, Д.Стус, О.Лященко та ін. Така співпраця забезпечує професійне зростання й вдосконалення творчої студентської молоді, сприяє передачі досвіду «корифеїв» української літератури своїм наступникам. Тому кафедри теорії літератури запросила на розширене засідання новообраного голову НСПУ Віктора Баранова та секретаря по роботі з молоддю Сергія Пантюка.
Завідувач кафедри Людмила Грицик почала засідання з того, що в цьому році вперше було видано план-конспект курсу теорії і практики літературної творчості з першого по шостий курс. У цьому методичному посібнику структуровано навчальний процес спеціальності «літературна творчість», а також подано рекомендації щодо читання різних курсів впродовж шести років. Пані Людмила попросила голову НСПУ ознайомитися з цими навчальними планами й висловити свої побажання щодо вдосконалення програми. Крім того, завідувач кафедри теорії літератури звернулася з проханням до «спілчан» допомогти провадити практичну роботу зі студентами літературної творчості, оскільки вести її на лекціях не випадає можливості: “Творчу роботу мають оцінювати письменники, а наукову – Державна екзаменаційна комісія”.
Віктор Баранов висловив готовність підтримати високі поривання колективу кафедри. “Спілка відкрита для спілкування, публікацій та аналізу творів ваших студентів”, – сказав голова НСПУ й подав пропозицію організувати «рух наставництва» для курування студентів.
Про проблеми, з якими зіштовхується підростаюче творче покоління вів мову поет Сергій Пантюк. Він порушив тему «несприятливості» шкільної програми для розвитку дітей з письменницьким хистом, браку спілкування молоді зі взірцями літературного світу.
На засіданні слово взяв також письменник Дмитро Стус. Найбільшою проблемою в середовищі молоді, вважає пан Дмитро, є її непоінформованість. Зокрема йдеться про різні культурно-наукові заходи, оголошення про які залишаються на столах їхніх організаторів. “Вони мають знати, куди їм стукати”, – завершив свій виступ письменник зверненням до «наставників» студентів.
Слушні коментарі з приводу порушених питань на засіданні висловив директор Інституту філології професор Григорій Семенюк. Він наголосив, що “треба шукати нові форми роботи з творчою молоддю”, адже “сьогодні вже нікого не здивуєш письменником на вулиці”. Не сподіватися на відомі імена, а шукати нові методи зацікавлення студентів у мистецьких проектах закликав Григорій Фокович.
Письменник, викладач спецкурсу у «літературної творчості» професор Юрій Ковалів запропонував систематично влаштовувати творчі семінари. Вони відрізнятимуться від нинішніх майстер-класів на курсі тим, що студенти отримають можливість більше проявити свої власні таланти, «розкритися» іншим зі своєю творчістю. Треба прагнути до того, вважає пан Юрій, щоб протягом шести років навчання студенти «літературної творчості» випустили як мінімум одну власну книжку.
На засіданні також були присутні студенти й аспіранти «літературної творчості». Один із них, молодий поет і науковець В’ячеслав Левицький, подав ідею створення юридичного сектора в НСПУ з метою допомоги молодим письменникам у захисті їхнього авторського права.
Підсумками засідання стала домовленість про найшвидше підписання договору про добрі наміри між кафедрою теорії літератури, компаративістики та літературної творчості та Національною спілкою письменників України. Результатами цього договору мають стати проведення спільних творчих вечорів і засідань, захисти робіт студентів літературної творчості в Спілці тощо.
Анна Ращенко,
Інституту філології





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024