Новини

 

100-річчю Нагіба Махфуза присвячено

20.12.2011
Єгипетський центр арабської мови та культури Інституту філології організував літературну зустріч, присвячену 100-річчю з дня народження видатного єгипетського письменника, лауреата Нобелівської премії Нагіба Махфуза. На культурно-науковий захід був запрошений Надзвичайний та Повноважний Посол Арабської Республіки Єгипет Ясер Атеф.
Пан Атеф прочитав студентам-сходознавцям цікаву лекцію про життя і творчість “велета арабської літератури” Нагіба Махфуза. Творчий спадок цього прозаїка та драматурга нараховує 50 романів і 350 оповідань. Він – перший єгипетський письменник і другий африканець, який отримав Нобелівську премію. Ця подія сприяла значному культурно-національному підйому на батьківщині письменника. Нагіб Махфуз вніс у арабську літературу новий стиль і нові методи художнього письма. Особливо вражає його надзвичайна увага до деталей, до найменших порухів людської душі. Крім того, Нагіб Махфуз був чудовим сценаристом. Його фільми за сюжетами власних і чужих творів вважаються одними з найкращих в арабському кінематографі.
Для глибшого занурення у життєтворчість єгипетського письменника аспірантка Наталя Журавська й студентка старших курсів Тетяна Рибальченко підготували відео-презентацію. Студенти й гості літературної зустрічі дізналися про цікаві моменти письменницького шляху Нагіба Махфуза, послухали інтерв’ю з Нобелівським лауреатом 1988 року, а також побачили кадри з останнього дня народження відомого прозаїка та драматурга.
Зустріч відбувалася у теплій і дружній атмосфері. Студенти невимушено ставили питання послу Ясеру Атефу з приводу літературної постаті Нагіба Махфуза. Директор Єгипетського центру арабської мови та культури Олена Хоміцька пообіцяли, що це не остання зустріч такого плану й запросили всіх присутніх стати до спільної фотографії.
Анна Ращенко,
Інституту філології







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024