Новини

 

ВІКНУ відсвяткував 20-ту річницю Збройних Сил України!

07.12.2011
У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) 6.12.11 відсвяткували 20-ту річницю Збройних Сил України.
В урочистих заходах цього разу брали участь: перший проректор університету Олег Закусило, перший заступник голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Володимир Жуков, ветерани Великої Вітчизняної війни та Збройних Сил України.
Поважні гості тепло й щиро привітали особовий склад з ювілеєм Збройних Сил України та побажали подальших успіхів у навчанні та службі.
У своєму виступі на урочистих зборах особового складу начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін, вітаючи особовий склад зі святом, розповів про історію створення, складний шлях становлення українського війська та ВІКНУ.
– 20 років тому Верховна Рада України прийняла Закон “Про Збройні Сили України”, поклавши тим самим початок їх формування і розвитку, – зазначив доповідач. – Цей день став офіційним святом – Днем Збройних Сил України.
Процес військового будівництва в Україні умовно можна розподілити на три основні етапи: перший, з 1991 по 1996 роки – формування основ Збройних Сил України; другий, з 1997 по 2000 роки – подальше будівництво Збройних Сил України; третій, з 2001 року – реформування та розвиток Збройних Сил України.
З характерними ознаками цих етапів пройшло й становлення нашого навчального закладу, історія якого почалась ще в далекому 1933 році. Тоді в Київському університеті була створена військова кафедра на чолі з комбригом Леонідом Борисенком. Справу з честю продовжив наш сучасник, полковник у відставці Павло Папушин, який заслуговує на особливі слова вдячності й поваги за збудований новий корпус та створення сучасної інфраструктури.
На першому етапі, коли в державі була прийнята основна нормативно-правова база формування й будівництва Збройних Сил та закладені основи національного війська, в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка завдяки наполегливості доктора технічних наук, професора, заслуженого працівника народної освіти України генерал-лейтенанта Сергія Жукова, при підтримці керівництва Університету була розгорнута потужна підготовка офіцерських кадрів за спеціальностями, яких в Україні не готував жодний ВНЗ: фінанси, психологія, переклад, картографія.
Реалізація задач другого етапу воєнного будівництва дала можливість створити надійну основу сучасних армії й флоту, а нашому колективу зробити вагомий внесок в зміцнення її кадрового потенціалу.
Почався принципово новий, якісний період розвитку й в системі військової освіти. Так 21 січня 1998 року Постановою Кабінету міністрів України №64 було створено Військовий інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Ми згадуємо наших шановних колег, які у різний час проходили військову службу в інституті й сьогодні залишаються в строю. Це полковники Вадим Браун, Володимир Осипа, Андрій Дишловий, Сергій Грибоєдов, Віктор Стахневич, Володимир Хаброван, Юрій Коваль, Олександр Абрамян, Юрій Сидоров, Микола Дорохов, Євген Залеський, Сергій Шпильовий та багато інших. Завдяки цим людям наш підрозділ з військової кафедри перетворився у сучасний, міжвідомчий, багатопрофільний Військовий інститут, який здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців для Збройних Сил та інших військових формувань України.
Під час третього етапу розвитку Збройних Сил України у Військовому інституті проходять серйозні організаційно-структурні зміни, які дозволили на базі 4 факультетів у складі 17 кафедр здійснювати якісну підготовку курсантів з 12 спеціальностей: міжнародна інформація, міжнародні відносини, фінанси, переклад, правознавство, психологія, політологія, радіоелектронні пристрої та комплекси, картографія, геоінформаційні системи і технології, журналістика, реклама та зв’язки з громадськістю. Прийнято рішення про створення двох потужних науково-дослідних центрів.
У своєму щорічному посланні “Про внутрішнє та зовнішнє становище України у 2011 році” Президент України Віктор Федорович Янукович підкреслив, що майбутнє України як процвітаючої європейської держави нерозривно пов’язане із курсом реформування сектору безпеки і оборони. З цією метою вже опрацьовано якісно нову Військову доктрину, яка враховує зміни військово-політичної обстановки і виходить із позаблокової політики нашої держави.
Важливим здобутком 2011 року стало надання заходам підготовки військ більш практичної спрямованості та комплексного характеру.
Одним із пріоритетних напрямків реформування Збройних Сил є впровадження нових підходів підготовки органів військового управління та військ (сил), забезпечення їхньої готовності до виконання завдань за призначенням, особливо це актуально в рік офіцера-лідера.
Принцип повинен бути один – “кожен командир навчає своїх підлеглих”.
З метою підвищення фізичної підготовки особового складу 2012-й навчальний рік визначено “роком фізичної підготовки й спорту”.
Сьогодні Збройні Сили України з гідністю завершують 2011 рік – 20-й рік своєї історії.
Це свято всіх, хто проходить військову службу працює, навчається, викладає, всіх тих, чиє життя та доля в різні часи були пов’язані із Збройними Силами, – наголосив генерал-майор Віктор Балабін.
Кращі військовослужбовці та працівники Збройних Сил України були заохочені наказами Міністра оборони України, ректора Університету та голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації.
Завершилось свято цікавим та захоплюючим концертом військового оркестру ВІКНУ.

Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін











Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024