Новини

 

Дистанційне електронне навчання – нова Web-сторінка в історії освіти України

04.06.2004
4 червня 2004 pоку в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка в рамках проекту Програми розвитку ООН (ПРООН) "Зміцнення Освітнього Потенціалу Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка" відбулося відкриття Регіональної Академії Інформаційних Технологій в Освіті (РАІТО). Ця подія викликала великий резонанс та зібрала широке коло гостей, її урочисто відкрили Радник Генерального секретаря ООН та Регіонального Директора ПРООН у Європі та країнах СНД, пан Кальман Міжей та перший проректор Київського університету Олег Васильович Третяк.

Київський університет співпрацює з (ПРООН) близько 5 років, за цей час було створено та вдосконалено комп’ютерну мережу, комп’ютерний кластер, створено електронну бібліотеку, яка дає змогу студентам знайти необхідну інформацію не виходячи з комп’ютерного класу. На допомогу студентам різних факультетів створені електронні підручники з історії, англійської мови, фізики та механіки.

У своїй промові пан Міжей підкреслив, що ПРООН зацікавлене у співпраці з флагманом освіти України Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, бо інтеграція інформаційних технологій в Україні є важливим фактором розвитку та входження її у світове співтовариство.

Головною метою проекту є відкриття нових можливостей для дослідницької роботи та навчання перед сучасними закладами освіти, студентами та фахівцями, а також сприяння новим стратегіям освіти, електронному та дистанційному навчанню за допомогою інформаційних та телекомунікаційних технологій у системі вищої освіти України. Київський університет, матиме змогу унікальну можливість поділиться своїм досвідом дистанційного навчання з іншими університетами та навчальними закладами України.

РАІТО надасть студентам Київського університету можливість підвищити рівень власних знань шляхом зв'язку з провідними університетами світу, такими як Оксфорд або Гарвард, та такими відомими експертами як Андерс Ослунд, який може надати студентам лекцію з міжнародної економіки, або Орест Субтельний, який може давати лекції для студентів-істориків через Інтернет. Першим її випробуванням стала Інтернет лекція пана Кальмана Міжея.

РАІТО розташована в головному корпусі Київського університету в навчальній аудиторії (ауд. 204) і розрахована на 43 осіб. Вона обладнана найсучаснішими комп'ютерними робочими місцями, які через канал, з пропускною спроможністю —100 Mbit/сек, під'єднані до локальної мережі університету та до Інтернет. Аудиторія РАІТО має два мультимедійні проектори та інше хай-тек обладнання, що включає відеомагнітофон, магнітофон та спеціальне обладнання для відео- та аудіоконференцій в реальному часі.

РАІТО має прямий зв'язок із Всеєвропейською Дослідницькою Гігабіт-Мережею (GEANT); також вона під'єднана до власної бібліотеки університету, до інших бібліотек України та до міжнародних науково-дослідницьких баз даних (EBSCO, Springer і Blackwell). Для доступу до Інтернет та внутрішніх ресурсів університету відвідувачі РАІТО мають можливість користуватися ноутбуками, обладнаними технологією Wi-Fi. Також до їх послуг лекційний стіл, кабіна синхронного перекладу та телевізійний подіум.
Заснування РАІТО базується на потребі в розвитку системи електронного та дистанційного навчання в Україні. Амбіційною метою РАІТО є підготовка нової генерації експертів світового класу.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024