Новини

 

Шевченко і світ (із заходів Форуму)

21.10.2011
20-23 жовтня у рамках VIФоруму творчої і наукової інтелігенції країн-учасниць СНД об’єднаних темою «Історично-культурна спадщина країн-учасниць СНД: загальне надбання і ресурс сталого розвитку». Девізом цьогорічного форуму стали слова видатного українського поета Тараса Шевченка: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь».
Саме постать Кобзаря стала ключовою темою обговорення на круглому столі «Тарас Шевченко: творчість і міжкультурний діалог». Більше 10 доповідачів з країн співдружності представили свої наукові сентенції стосовно значення творчості Шевченка у міжнаціональному масштабі. До делегації входили науковці, викладачі з Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Киргизької республіки, Росії та України. Зокрема гості з Казахстану наголосили на величності особистості генія у їхньому культурно-історичному процесі, адже Шевченко 10 років був там у засланні. За цей період він написав більшу частину своїх творів, спростувавши таким чином твердження «будто в клетке соловей умолкает». За народними переказами, Кобзар посадив там дерево та викопав криницю, що символічно поєднало його з народом цієї країни. Пам’ять Тараса вшанували спорудженням пам’ятників у Алматі, Актау, Форт-Шевченко, де знаходиться меморіальний музей і закладений ним парк.
Неоднаразово згадувалося про переклад творчої спадщини Шевченка на іноземні мови та їх правильнетлумачення, оскільки поета потрібно «побольше изучать и поменьше интерпретировать». ПредставникВірменіїзазначив, що не вистачає хороших перекладачів, адже поезію потрібно перекладати, працюючи з оригіналом. За словами одного з виступаючих: «Немає перекладів – немає знайомства з поетом».

Мовою душі Шевченка висловлювався доцент Львівського національного університету імені Франка. Він закликав використовувати новітні медіа у популяризації Шевченка серед молоді, а саме створити інтернаціональний портал з оригіналами і перекладами творів Кобзаря. Крім того, постать поета потребує так званої медіатизації, адже якщо у медіа немає культу постаті – немає і самої людини.
Студентство також не обділило увагою міжнародний форум. Член Студентського парламенту КНУ Антон Нікіфоров зауважив, що принципи Шевченка мають бути закладені у принципах державної політики України. .
Бодрова Ольга, Винник Яна, Угрин Оксана – студенти інституту журналістики.




























ФОТО: Юрія Тивончука/Прес-центр КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024