Новини

 

Ювілейна конференція з нагоди 50-річчя кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості

21.10.2011
20-21 жовтня у стінах Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна наукова конференція, присвячена 50-річчю кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості.
Святкування розпочалося засіданням ювілейної академії, на якому головувала завідувач кафедри, проф. Людмила Грицик. Після щирих слів подяки усім гостям, які відгукнулися на запрошення кафедри, та своїм колегам-викладачамЛюдмила Василівна передала слово директору Інституту філології проф. Григорію Семенюку. «Я вважаю себе членом цієї кафедри, оскільки саме тут розпочалася моя наукова кар’єра… », – сказав Григорій Фокович і розповів, що колись був прикріплений до кафедри теорії літератури і літератури народів СРСР (стара назва кафедри), де і захистив кандидатську дисертацію. Директор також подякував колективу кафедри за плідні роки викладання і наукової діяльності: за цей період університетська (і загальнонаціональна) бібліотека збагатилася 27 підручниками, було захищено 10 докторських дисертацій.
Детальну розвідку про історію складного, але творчого і стрімкого розвитку кафедри у своїй доповіді розповіла Людмила Грицик. Щодо нинішнього викладацького складу навчального підрозділу професор зазначила: «Сьогодні із дев’яти членів кафедри – семеро – доктори наук, двоє – кандидати, четверо – члени Спілки письменників та Спілки журналістів, двоє – Міжнародного ПЕН-клубу. У багатьох, окрім підручників, наукових монографій, – книги поезій, прози, перекладів, драматичні твори». У своїй доповіді завідувач кафедри зосередилаувагу також на унікальній спеціальності, яку готує підрозділ – «літературна творчість»: «Студенти цієї спеціальності (щороку вступає їх десятеро на бюджетну форму навчання) – особливі – талановиті, начитані, у багатьох уже при вступі є власні збірки. Кожен – індивідуальність. Це помітно уже під час творчих випробувань, які упродовж трьох останніх років є обов’язковими при вступі до університету».
Далі голова засідання передала слово гостям засідання ювілейної академії, серед яких першим привітав кафедру з 50-річчям проф. кафедри українознавства Варшавського університету – Стефан Козак. Почесний гість, переглянувши видані кафедрою підручники, зізнався, що це – «подиву гідна робота». «Особливо мене тішить те, що кафедра, не зважаючи на різні ситуативні труднощі…, виявляє таку дисциплінованість у справі науковій… Тут зібрався квіт науки компаративістики», –сказав пан Козак і виголосив доповідь про українсько-польські літературні зв’язки епохи романтизму.
Про велику справу, яку робить творчий колектив кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості розповів зав.каф. полоністики Інституту філології проф. Ростислав Радишевський. Його науковий шлях також почався з цієї кафедри, де керівником дипломної роботи Ростислава Петровича був Микола Гнатюк. Професор розповів про плідну співпрацю обох наукових підрозділів у сфері дисертаційних захистів і книгодрукування. Зокрема, за підтримки кафедри теорії літератури виходить серія художньої літератури «Друкується вперше. Літературні палімпсести».
Про свою причетність до кафедри-ювіляра розповіли також професори Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України – Микола Сулима і Тамара Гундорова. Зокрема, Тамара Іванівна подякувала старшому поколінню кафедри за «смак до науки і відчуття, що таке наука», які вони їй подарували.Крім того, професор наголосила на тому, що значна частина викладачів кафедри пов’язана з Інститутом літератури, є його «діаспорою».
До вітального слова творчому колективу кафедри долучився також проф., декан філологічного факультету Тернопільського національного університету ім. В.Гнатюка – Микола Ткачук. Професор зробив невеликий екскурс в історію зародження кафедри теорії літератури в Київському та Тернопільськомууніверситетах, віддавши пальму першості колегам зі столиці, і зробив висновок: «Ми йдемо в унісон з вашою провідною кафедрою в Україні».
Своїми спогадами про роботу на кафедрі теорії літератури поділився також проф., колишній зав. каф. Михайло Наєнко. Професор показав учасникам конференції старі газети та журнали, в яких друкувалися співробітники та перші випускники кафедри. Микола Кузьмович розповів про невичерпний творчий потенціал викладацького колективу і студентів підрозділу, назвав імена багатьох відомих письменників, які читають лекції на спеціальності. Завершив свій виступ професор оптимістичними словами із поетичного твору І.Франка: «Та ми крикнім: «Ще не вмерла, Ще не вмерла і не вмре!».
Серед інших шановних гостів засідання ювілейної академії були головний редакторжурналу «Слово і Січ» Лукаш Скупейко, проф., декан філологічного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка Ярослав Гарасим, директор-організатор Інституту І.Франка НАН України Євген Нахлік та інші.
Теплу і дружню атмосферу конференції забезпечили святковий настрій і щирі слова-вітання її учасників, а урочистість події – фотостенди творчих зустрічей і філологічних семінарів кафедри теорії літератури, виставка підручників, монографій, словників, художніх творів викладацького складу підрозділу, а також частування усіх гостей заходу.
Анна Ращенко, прес-центр Інституту філології



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024