Новини

 

Майбутнє за інформаційними технологіями (із заходів Форуму)

21.10.2011
21 жовтня 2011 року в рамках VІ Форуму творчої та наукової інтелігенції держав-учасниць СНД, що проводився у Київському національному університетіімені Тараса Шевченка, відбулася дискусія профільної палати «Інформаційні технології та комунікації».
Ця зустріч була присвячена майбутньому інформаційних технологій та комунікацій. Зокрема, були порушені питання доступу дитячої аудиторії до інтернету, застосування цензури в просторах мережі, контенту сайтів та його достовірності. За офіційними даними на зустрічі були присутні 68 осіб, переважно представники України та Росії.
Валерій Тихонович, заступник генерального директора компанії «Qulixsystems», презентував «Портал СНГ», який покликаний показати кожну із держав у віртуальному просторі. Розповідаючи про побудову та аудиторію сайту, він приділив особливу увагу зручності користування порталом. А Олександр Лучанинов -- радник Міждержавного фонду гуманітарного співробітництва країн-учасниць СНД доповнив його виступ наголосивши, що «посилання на сайти президентів держав СНД (наразі саме ці сайти представляють країни) – тимчасові, лише до появи національних серверів».
Стефан Стефанов-Тодоров, заступник голови телеканалу «Мир», говорив про «телевізійний інформаційний обмін у пострадянському просторі». Як координатор Міждержавного інформаційного пулу, він звернув увагу на важливість співпраці та «взаємодопомоги між державними телеканалами СНГ». Майя Кобахідзе, координатор міжнародних проектів Фонду «АкадемияРоссийскоготелевидения» підтримала його ідею, сказавши, що «не один раз подумаєш, перед тим, як взяти інформацію з інтернету». Крім того, вона представляла свою доповідь про телефестивалі та запропонувала, аби «відомі бренди (на кшталт російської національної телевізійної премії«ТЭФИ») підтягували до себе» канали з СНД.2
Після того тема дискусії перейшла в інше русло: розпочалося обговорення мовних проблем. Зокрема, про російську як про засіб міждержавної комунікації говорив АшотДжазоян, голова конфедерації журналістських союзів СНД. Він зазначив, що «російської мови не потрібно боятися чи нав’язувати її – треба її пропонувати». Водночас, на його думку, «на пострадянському просторі головне – це повага одне до одного» та вміння розуміти культурні та національні відмінності. Наступною доповідала голова Української асоціації викладачів російської мови та літератури Людмила Кудрявцева. Вона проаналізувала рівень грамотності сучасних російських журналістів і дійшла висновку, що вони не вміють використовувати «прецеденти тексту».
Тему грамотності розвинув представник довідково-інформаційного порталу «Грамота.ru» Віктор Свинцов. Він зауважив, що «проблема неграмотності виникла не сьогодні» і коротко розповів історію створення сайту «Грамота.ru», що має на меті підвищити рівень грамотності населення.
У процесі дискусії надійшла пропозиція зробити 2012 – Роком засобів масової інформації. Окрім того, учасники визнали необхідність розвивати розвивати соціокультурні зв’язкинародів СНД.
Всі охочі поділилися своїми думками, враженнями та пропозиціями з метою покращення міжнаціональних стосунків у сфері інформаційних технологій та комунікацій. Учасники могли побачити й оцінити розробки колег та обговорити їх під час дискусії, а також у неофіційному форматі спілкування.

Матеріал підготували студентки 4 курсу
Інституту журналістики,
спеціальності видавнича справа та редагування
Марія Кондратьєва та Юлія Гуза
















ФОТО: Юрія Тивончука/Прес-центр КНУ
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024