Новини

 

Україна і Швеція: «Збережемо караїмську мову!»

20.10.2011
19 жовтня 2011 р. кафедру тюркології Інституту філології відвідала професор Університету м. Упсала (Швеція) Єва Чато, всесвітньовідомий тюрколог, дослідник караїмської мови.
Караїмська мова, яка на сьогодні визнана мовою, що зникає, привертає до себе увагу європейських вчених у зв’язку з особливостями її історичного розвитку, властивих лише для неї фонетичних і морфологічних рис, специфічним місцем серед тюркських мов світу.




Україна у цьому плані представляє значний інтерес для тюркологів світу, оскільки на теренах України мешкають компактні групи тюркомовних народів – караїмів, гагаузів, урумів, турків-месхетинців, кримчаків. Культурними центрами караїмів на території України є міста Галич, Луцьк, Київ, деякі міста в Криму.
Професор Єва Чато звернула увагу на високий рівень тюркологічних студій в Київському університеті імені Тараса Шевченка, взяла участь у обговоренні перспектив та особливостей наукової парадигми сучасної тюркології та участі українських вчених у світовому тюркологічному процесі. Зокрема, Єва Чато презентувала тюркологічний науковий часопис «Turkick Languages», головним редактором якого є професор Ларс Йохансон, і запросила молодих науковців до співпраці у наукових тюркологічних проектах, які відбуваються під егідою Європейського Союзу.
Окремою темою перемовин було обговорення можливостей внесення до навчальних планів кафедри тюркології проблематики з караїмської мови, літератури та культури, участі викладачів, аспірантів і студентів кафедри тюркології у щорічній літній школі з караїмознавства у литовському Тракаї, можливості участі українських студентів у дистанційних курсах караїмської мови, які проводить Єва Чато.
У процесі цікавої і змістовної розмови шведськими вченими було висловлене сподівання, що ця зустріч стане першим кроком українських дослідників тюркського світу до світової тюркологічної наукової еліти.




Володимир Підвойний



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024