Новини

 

«Університетські музеї: європейський досвід та українська практика»

11.10.2011


6-7 жовтня 2011 р. на базі історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка працювала міжнародна науково-практична конференція «Університетські музеї: європейський досвід та українська практика». Конференцію організував Український комітет Міжнародної Ради Музеїв (ICOM України) разом з провідними університетами України в рамках започаткування Секції університетських музеїв і колекцій. Крім Київського національного університету імені Тараса Шевченка до організації роботи конференції долучилися Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», Державний політехнічний музей при НТУУ «КПІ» і Національний університет «Києво-Могилянська академія».





У роботі конференції брали участь представники більш як тридцяти вищих навчальних закладів з різних регіонів України, а також науковці із закордонних університетів, зокрема Регенсбурзького університету (Німеччина), Римського "Ля Сапієнца" (Італія), з університету Луї Пастера у Страсбурзі і Паризького університету Південь ХІ (Франція), Єреванського державного університету (Вірменія), Московської архітектурної державної академії (Росія). Інформаційну підтримку надавав Український центр розвитку музейної справи.
За час роботи конференції було проголошено і обговорено 55 доповідей, присвячених різним аспектам діяльності музеїв, які засновані і працюють у складі ВНЗ, їх історії, статусу, наболілим проблемам.
Сучасні світові тенденції розвитку освіти і науки висувають нові вимоги у ставленні до вузівських музеїв. Переважна більшість провідних українських ВНЗ мають значні наукові і навчальні колекції, музеї власної історії або музейні комплекси з кількох різнопрофільних музеїв, але про їхню діяльність і склад колекцій інформація майже відсутня не лише в засобах масової інформації, але й у спеціальній літературі. Сьогодні музеї і колекції університетів та інших вищих навчальних закладів України вивчають і зберігають значну частину державного Музейного фонду України, а також досліджують і популяризують історію науки і освіти, формують науковий світогляд молоді. Їх зібрання захоплюють розмаїттям колекцій і унікальністю збережених раритетів, яких немає в будь-яких інших музеях України, вони активно залучаються до наукових досліджень і навчальних програм, культурно-просвітницької і виховної роботи. Але в організації та забезпеченні діяльності цих музеїв є низка проблем, що вимагають нагального вирішення, особливо в контексті сучасного розвитку європейської вищої освіти. Досі не складено повний перелік таких музеїв і не проведено їх облік. Нині музейна справа в рамках сфери управління Міністерства ОНМС України сприймається тільки як один з напрямків позашкільної та виховної роботи, що базується лише на громадській ініціативі, поза опікою відомства і держави. Переважна більшість музеїв працює на громадських засадах без чіткого визначення джерел фінансування та кадрового забезпечення, що не відповідає рівню збереженого національного надбання, формам його використання і часто призводить до закриття музеїв та втрати рідкісних колекцій.
В рамках роботи конференції її учасники були запрошені на відкриття виставки «НАУКА, ОСВІТА, МУЗЕЙ», присвяченої результатам археологічних досліджень співробітників кафедри археології та музеєзнавства у польовому сезоні 2011 р. Виставка висвітлює важливі аспекти співпраці університету з Національним природничим музеєм Франції в рамках міжнародного проекту програми «Дніпро» і до присутніх звернулася мадам Анн Дюрюфле радник із питань культури та співробітництва Посольства Франції, наголосивши на вагомих результатах такої співпраці для науки, освіти і культури обох країн.
Учасники конференції мали змогу познайомитися з експозиціями кількох (Астрономічного Археологічного, Етнографічного, Історії КНУТШ) музеїв нашого університету, а також відвідали музеї Національного технічного університету «КПІ» і Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Українським музейникам було цікаво обмінятися досвідом роботи з колегами з інших країн, приємно також було відзначити, що й зарубіжні гості знайшли багато цікавого і корисного в роботі українських вузівських музеїв.
У заключному слові президент Міжнародного Комітету Університетських Музеїв і Колекцій (UMAC) ІСОМ, директор Центру Наук з університету Луї Пастера у Страсбурзі професор Хуго Дрейсе (Hugues Dreysse) відзначив високий професіоналізм співробітників музеїв ВНЗ України, висловив захоплення різноманітністю і багатством зібраних колекцій, побажав значних здобутків у подальшій роботі і висловив надію на успіхи у подальшій співпраці.

Любов Самойленко
Завідувач Археологічного музею Київського
національного університету імені Тараса Шевченка,
член ІСОМ України, секція музеїв і колекцій ВНЗ.






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024