Новини

 

День Фізика – 2004

11.05.2004
День фізика, що це? Язичницький культ в наші часи, чи шабаш по-християнськи? Взагалі, це суміш піратської доби, лицарського середньовіччя, елліністичної міфології та арабських казок, що читали ми, перебуваючи в юнацько-романтичному віці. Саме такою є тема Дня фізика-2004.

Мабуть, в кожної важливої професії є своє свято: є день вчителя, день космонавта, є день міліції і день журналіста. Та неабияк пишаються своїм професійним святом фізики. Можу з впевненістю заявити, що нехай в цей день не так багато квітів і відсутні яскраві спалахи салюту, та для фізика, навіть, свято нового року тьмяніє у порівнянні.

В нашій уяві викарбувався типовий образ носія цієї професії: пристаркуватий професор в окулярах, з сивою чуприною, прописаний в своїй лабораторії і одружений на своєму науковому обладнанні. Запевняю вас, це не завжди так. Ви бажаєте доказів, та, будь ласка, День фізика (ДФ) тому найпереконливіший доказ. ДФ – це, в першу чергу, ріки жартів і доброзичливого гумору, живлячі струмки любові і відданої дружби, на ньому розкриваються таланти і зустрічаються давні приятелі. Ось такий він День фізика.

Історична довідка

Започаткування студентського свята гумору – Дня народження Архімеда сягає 1960 р. Тоді в Московському державному університеті ставлять жартівливу оперу “Архімед” (пізніше цей день отримає назву Дня фізика).

Свято гумору фізфаку МДУ було постановлено спеціальним рішенням комсомольської конференції факультету 1959 р.: ”Затвердити свято гумору фізфаку – День фізика. Вважати Днем фізика день народження Архімеда. Постановити, що Архімед народився 7 травня 287р. до н. е.”. Місцем дійства було вибрано сходи перед входом на факультет – ідеальний аналог сцени античного театру Греції. Так з’явилось це свято, а з ним і опера “Архімед” – верхівка музичної творчості фізиків тих часів.

Свято День народження Архімеда проводилось щорічно інколи декілька днів. Зазвичай, його в 13 годин відкривав сигнал команди трубачів, а після починалась гумористична вистава на сходах фізфака. Костюмовані делегації від різних курсів і кафедр розповідали про події свого життя. Гумористичні тексти чергувалися з віршами, піснями, танцями, вічними студентськими сценками про екзамени, професорів та хитрих студентів; нерідко розігрувались напівімпровізовані вистави. Ці свята прикрашали герої свого часу: в1960 р. академік Лев Ландау, в 1961 р. великий Нільс Бор, в 1963 р. Герман Тітов.

В цьому році День фізика проходитиме за таким планом:

13 травня (четвер) – 16.30 – 17.30:

– Наукова студентська конференція “Фізика - ХХІ століття” (стендові доповіді докторантів, аспірантів та студентів старших курсів фізичного факультету);
– Брейн – ринг;

14 травня (п‘ятниця) – 12.30 – 15.00:
- парад “Дня фізика-2004”;
- прес – конференція викладачів фізичного факультету.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024