Новини

 

За новими ідеями наші політологи їдуть до Гданська

03.10.2011
Політологія як наука про одну із найбільш динамічних сфер нашого життя потребує вивчення її предмету не лише у бібліотеках та кабінетах, а й через комунікацію між теоретиками та практиками, обмін досвідом між фахівцями, в тому числі і з інших держав. Цю необхідність дуже добре розуміють викладачі та аспіранти кафедри політології філософського факультету. Кафедра не лише організовує численні конференції, дискусії, семінари за участю іноземних гостей, а й відряджає своїх співробітників на міжнародні заходи найвищого рівня. Один із таких заходів відбувся 28 вересня – 2 жовтня 2011 р. у містах Гданськ та Сопот (Польща).
Провідні вчені та представники сфери бізнесу щорічно з’їжджаються на мальовниче узбережжя Балтійського моря для участі в Європейському форумі нових ідей, на якому формуються відповіді на основні виклики сучасності – світова фінансова криза, соціальне забезпечення в умовах жорсткої економії державних бюджетів, гендерні, етнічні та релігійні програми європейських країн. У цьогорічному форумі взяли участь Президент Європейського парламенту професор Єжи Бузек, Президент Європейської ради Герман ван Ромпой, Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, відомий американський політолог, автор бестселера «Джихад vs МакСвіт» професор Бенжамін Барбер, інші науковці з університетів Польщі, Франції, Німеччини, Великобританії та багато глав рад директорів, президентів, виконавчих директорів найбільших світових компаній – Google, McKinsey&Co, Nestlé тощо.
На форумі була присутня і викладач кафедри політології, кандидат політичних наук Христина Голинська. Її та ще близько 20 осіб з України, Польщі, Німеччини, Франції, Молдови, Грузії, Білорусії, Швейцарії було відібрано з понад 200 претендентів для участі у конференції, організованій Інститутом імені Леха Валенси (м. Варшава, Польща) за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі – Громадянська академія 2011. Уже вдруге академія відбувається як додатковий захід при Європейському форумі нових ідей, що дає змогу учасникам не лише безкоштовно взяти участь у всіх подіях форуму, а й відвідат інші цікаві заходи. Так, в рамках Громадянської академії відбулися зустрічі із мером м. Гданськ Павлом Адамовичем, президентом Бразилії 2003-2010 рр. Луїсом Ігнасіо Лула да Сільва, окрема зустріч-дискусія з професором Бенжаміном Барбером, директором Інституту імені Адама Міцкевича Петером Поторощином, президентом Фундації імені Стефана Баторі професором Александром Смоляром та президентом Інституту імені Леха Валенси Пьотром Гульчинські. Учасники академії мали нагоду відвідати і всесвітньо відомі історичні пам’ятки Гданська – місце, де працював Лех Валенса і звідки зародився рух Солідарності, півострів Вестерплятте, нападом німців на який розпочалася ІІ світова війна тощо.
Підсумком форуму став лист від бізнесу та громадськості до влади Європейського союзу із конкретними пропозиціями щодо вдосконалення законодавства в сфері підприємництва, торгівлі, системи соціального забезпечення, а підсумком Громадянської академії стали нові проекти, що будуть спільно започатковані та впроваджені учасниками заходу в різних державах, в тому числі й в Україні.



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024