Новини

 

«Європейські візії та розрізнення»

02.10.2011
З 10 по 21 вересня в Криму пройшла третя осіння сесія міжнародної школи з поліпшення викладання соціології «Європейські візії та розрізнення: Застосування порівняльних досліджень для поліпшення викладання соціології». Вже третій рік поспіль факультет соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка за угодою з Інститутом відкритого суспільства (Будапешт) в рамках програми підтримки вищої освіти (ReSet HESP) збирає провідних європейських фахівців у галузі порівняльних досліджень, щоб вони поділилися своїм досвідом із молодими викладачами й аспірантами університетів України, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та Росії. За час проведення проекту лекції учасникам школи прочитали професори багатьох всесвітньовідомих освітніх і наукових центрів Європи, як-от Оксфордського, Кембриджського, Абердинського, Ґрацького, Мічиґанського, Амстердамського вільного та Берлінського вільного університетів, Європейського інституту в Флоренції, Московської вищої школи соціальних і економічних наук, Угорської та Української академій наук, а також флагманів соціологічної освіти України: Київського, Львівського та Харківського національних університетів.
Цієї осені осінню сесію в Криму відвідали тридцять молодих викладачів соціології з України, Білорусі, Вірменії та Молдови. Україну представляли соціологи Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Києва, Луцька та Харкова. Головна мета, яку ставлять перед школою її організатори: екс-президент Європейської соціологічної асоціації та професор Абердинського університету Клер Волес, завідувач кафедри соціальних структур та відносин Київського університету Ольга Куценко і декан факультету соціології Київського університету Андрій Горбачик, – полягає в тому, щоб молоді викладачі ознайомилися з широкими можливостями, які дають порівняльні міжнародні дослідження для викладання соціології в університетах, зокрема для розуміння соціальних особливостей Східної Європи в загальноєвропейському контексті. З цією метою молоді учасники проекту беруть участь у розробці навчальних модулів і матеріалів, які проходять критичний розгляд і апробацію під час сесій проекту. Крім того, робочою мовою школи є англійська, тож молоді викладачі здобувають цінний досвід академічного спілкування та презентації навчального матеріалу цією мовою. Новости
Остаточні результати та підсумки цього трирічного міжнародного проекту будуть підбиті влітку наступного року, але вже зараз зрозуміло, що за 25 років існування фахової соціологічної освіти в Україні це був наймасштабніший форум, на якому молоді викладачі мали змогу регулярно контактувати з провідними соціологами Європи. Не менш важливо те, що ініціатор і організатор проекту – факультет соціології КНУ – поповнив свій досвід проведення міжнародних наукових заходів і залучення грантових ресурсів, а також утвердився як важливий організаційний і науковий центр у міжнародній соціологічній спільноті.




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024