Новини

 

Завдяки йому врятовано університетські реліквії

22.09.2011
21 вересня Державний політехнічний музей НТУУ «КПІ» разом з Астрономічним музеєм АО КНУ, кафедрою математичного аналізу та теорії ймовірностей фізико-математичного факультету НТУУ «КПІ» провели Семінар вшанування пам’яті видатного українського математика, члена-кореспондента АН УРСР, професора Юрія Дмитровича Соколова (1896-1971). У травні ц. р. відзначалось 115-річчя з дня народження Ю.Д.Соколова, але вереснева дата проведення заходу була вибрана не випадково, бо саме зараз громадськість згадує ювілейну річницю початку окупації Києва 1941 р., початку перших розстрілів у Бабиному Яру. А Юрій Дмитрович, крім багатьох своїх наукових здобутків і державних нагород отримав міжнародне звання «праведника світу», за свій громадянський та людяний вчинок – ризикуючи власним життям та життями своїх близьких, рятував життя іудеям, переховуючи їх в окупованому місті.
Багато ВНЗ та наукових установ Києва можуть похвалитися тим, що ця мужня людина працювала і викладала у них – Університет імені Тараса Шевченка, КПІ, будівельний і архітектурний інститут, інститут математики АН… Але з особливою вдячністю згадують Соколова в університетській Астрономічній обсерваторії, директором якої він був під час окупації. Завдяки йому від вивезення в Німеччину були врятовані унікальні астрономічні інструменти і велика астрономічна бібліотека.
Все своє життя, щоприпало на складний історичний період, Юрій Дмитрович дотримувався принципів людяності, не йшов на компроміс з власною совістю. Один з небагатьох до останнього захищав у різних інстанціях репресованого НКВС академіка Михайла Пилиповича Кравчука, трохи згодом – його учнів. Уже в похилому віці Ю.Д.Соколов був одним із трьох математиків з академічними званнями, які у 1960-х рр. виступили проти закритих судів над правозахисниками (один із «підписантів» знаменитого «листа 139-ти»).
Детальніше про Ю.Д.Соколова - http://kpi.ua/sokolov
На семінарі, який до речі вела доктор фіз.-мат. наук, професор Ніна Опанасівна Вірченко, голова Науково-методичної ради Всеукраїнського товариства політв'язнів та репресованих, Державним політехнічним музеєм була представлена детальна біографія Ю.Д.Соколова, Астрономічним музеєм продемонстровані документи і матеріали про окупаційний період роботи обсерваторії, виступили люди, які особисто спілкувались з Ю.Д.Соколовим.
Приємно відзначити, що велика навчальна аудиторія, в якій проходив захід, була вщент заповнена молоддю, викладачі факультету, студенти, учні МАН затамувавши подих слухали живу історію на прикладі долі однієї непересічної людини.



Лілія Казанцева,
Н.сп. АО КНУ, Завідувач Астрономічним музеєм
АО КНУ імені Тараса Шевченка



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024