Новини

 

Україна та Туреччина: міжнародна співпраця класичного університету

26.04.2004
Київський національний університет імені Тараса Шевченка підтримує міцні наукові зв’язки з провідними університетами та науковими установами Туреччини: Фондом досліджень тюркського світу, Стамбульським, Анкарським університетами, Турецьким лінгвістичним товариством, Університетом Газі.

Рік тому саме у Київському національному на базі кафедри тюркології Інституту філології був відкритий Турецький центр інформації та досліджень, члени якого (переважно студенти та учнівська молодь) не тільки навчаються, а й отримують необхідну інформацію та літературу для навчання та вдосконалення професійних навичок, певний досвід і виробничу практику в освітній галузі.

Багатопланова діяльність Центру не обмежується лише освітніми програмами. Значна увага надається розвитку тюркології як наукового напрямку.

Нещодавно Турецький центр презентував нову книгу: “УКРАЇНА – ТУРЕЧЧИНА: минуле, сучасне та майбутнє ”. У наукових статтях збірника за матеріалами Міжнародної наукової конференції, присвяченої 10-й річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною, яка проводилася 14-15 травня 2002 року, наголошується на концептуальних засадах подальшого розвитку, продовження археологічних, історичних, етнографічних, філологічних, географічних, економічних, політичних досліджень з метою об'єктивного вивчення культурної спадщини та розвитку міжнародного співробітництва двох країн.

У першому розділі книги розглядаються історичні взаємини України та Туреччини на тлі сучасних наукових бачень, дослідження археологічних і документальних джерел і літописів з метою об'єктивного висвітлення проблем і подолання лінгвістичних перешкод. Другий розділ містить праці філософсько-культурної та літературно-мистецької тематики, оцінки українсько-турецьких взаємин та їхнє ментальне обумовлення. Третій розділ висвітлює форми міжнародного співробітництва між зазначеними державами на сучасному етапі.

Найкращі відгуки та побажання постійно супроводжують кафедру тюркології та Турецький Центр. Студенти, викладачі, всі, хто цікавиться цією загадковою й безмежно цікавою країною, можуть не тільки вивчати мову, культуру, історію, звичаї турецького народу, а й зануритися у світ чарівної й незбагненної турецької музики.

Уперше в Україні підтримуються такі дружньо хороші університетські зв’язки на міжнародному рівні, який дорівнює вищій оцінці підготовки й отриманих знань. Сподіваємося, що і на далі будуть підтримуватись добрі ініціативи і перетворюватись в прерогативи.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024