Новини

 

Стажування німецького студента на економічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка

15.09.2011
Студент Мартін Шутц, майбутній інженер у сфері водних ресурсів з Інституту прикладних наук м. Магдебург (Німеччина), став першим іноземним студентом, який нещодавно пройшов стажування на новоствореній українсько-німецькій кафедрі екологічного менеджменту та підприємництва економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Мета стажування полягала у дослідженні проблем управління водними ресурсами в Україні та Німеччині. На факультеті були створені всі умови для належної організації наукової, навчальної, інформаційної та культурної складових програми стажування німецького студента.
У програму стажування входило вивчення досвіду України по реалізації екологічної політики, захисту довкілля, використанню водних ресурсів, у тому числі на базі Бориспільського водоканалу у м. Бориспіль і пивзаводу «Славутич» у м. Києві. Із результатами сучасних досягнень науки і практики в екологічній сфері Мартін Шутц мав змогу ознайомитися, взявши участь у міжнародній науково-практичній конференції "Карпатська конференція з проблем охорони довкілля-2011", проведеній Мукачівським державним університетом.
Велика увага була також приділена організації освітньо-культурної програми, зокрема знайомству зі славною історією України та її регіонів, Київського національного університету імені Тараса Шевченка і м. Києва. У рамках міжфакультетської співпраці економічного факультету та Навчально-наукового центру «Інституту біології» Київського національного університету імені Тараса Шевченка Мартін мав чудову нагоду побувати на Тарасовій (Чернечій) горі, у Тарасовій світлиці (перший народний музей Тараса Шевченка) у м. Каневі та Канівському природному заповіднику, де він мав змогу дослідити умови життя його мешканців і стан водних ресурсів. Крім того, були відвідані національний музей «Чорнобиль», Водно-інформаційний центр (Музей «Води»), зоологічний музей та ботанічний сад університету, музей національної архітектури та побуту Пирогово тощо.
Значну допомогу економічному факультету в організації стажування німецького студента надав Навчально-науковий центр «Інститут біології» нашого університету, зокрема директор центру доктор біологічних наук, професор Остапченко Л.І. та її заступник з навчальної роботи Подобайло А.В., за що факультет їм щиро дякує. Слід зазначити, що економічний факультет і Навчально-науковий центр «Інститут біології» за власної ініціативи розробили план спільної науково-освітянської та виховної діяльності, в рамках якого і були реалізовані спільні заходи.
Після завершення стажування від німецького професора Фолкера Людерітца, керівника Мартіна Шутца надійшов лист подяки економічному факультету, кафедрі екологічного менеджменту та підприємництва за дієву допомогу і чітку організацію стажування студента із пропозицією продовження активної та плідної співпраці між вузами.

Купалова Г.І.
Завідувач українсько-німецької кафедри
екологічного менеджменту та підприємництва економічного факультету, д.е.н., проф.
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Моя практика на українсько-німецькій кафедрі екологічного менеджменту та підприємництва

З 9 травня по 9 червня 2011 р. я мав чудову можливість пройти стажування на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Як майбутній інженер я вивчаю водні ресурси в Технічному університеті у м. Магдебург. Еколого-технологічна орієнтація зумовила необхідність співпраці з українсько-німецькою кафедрою екологічного менеджменту та підприємництва, саме тому я провів 4 захоплюючих тижні в Україні.
В останні кілька днів я міг не тільки помилуватися красотами м. Києва, з його церквами, бульварами, парками і музеями, а й відчути відкритість і гостинність багатьох студентів і викладачів цього факультету, які допомогли мені сформувати власний погляд на дуже цікавий академічний світ та повсякденне життя вашої історичної столиці. Кульмінаційними моментами мого стажування вважаю відвідання пивзаводу «Славутич», Бориспільського водоканалу, музею «Чорнобиль» і «Музею води» у м. Києві.
У м. Мукачів я мав можливість взяти участь у міжнародній науково-практичній конференції "Карпатська конференція з проблем охорони довкілля-2011", де почув не тільки цікаві доповіді і погляди на пріоритети наукових екологічний досліджень у Східній Європі, а й мав дискусії з молодими вченими з різних питань. Супроводжуюча культурна програма в м. Мукачів включала в себе не тільки візит до Свято-Миколаївського жіночого монастиря та Мукачівського замку «Паланок» (кріпосне спорудження), а й відвідування проекту щодо захисту буйволів,. Все це справило на мене велике враження.
Я також бачив абсолютно інший ландшафт в Канівському природному заповіднику, а саме в дослідницькому таборі біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там мав чудову нагоду кілька днів споглядати й дивуватись рідкісними видами птахів, колекціями жуків та із захопленням спостерігав за формуванням річкового русла (протоки) Дніпра. Основне місце мого дослідження (навчання), а саме гідробіологічна лабораторія чимось нагадувала мені мій другий семестр досліджень у Німеччині. Використовуючи мікроскоп та інше технічне обладнання, я міг би ще тривалий час дивуватися біорізноманітністю річки Дніпро. Візит до Тарасової світлиці – першого народного музею українського Кобзаря, а також подорож на Тарасову (Чернечу) гору в м. Каневі справили на мене незабутнє враження, я спостерігав за всім затамувавши подих.
Повернувшись до м. Києва, я продовжував збирати інформацію (враження) про організацію та технологію постачання питною водою передмістя Бориспіль, зокрема відвідав Бориспільський водоканал.
Хотів би від усього серця подякувати всім співробітникам моєї, українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Участь (використання та допомога), привітність і не в останню чергу безмежне терпіння зі мною її працівників, при всі наших мовних бар'єрах, дали можливість пройти цю цікаву і вдалу для мене практику.
Проживання в гуртожитку разом із українськими студентами також було для мене щасливою нагодою. Воно значно відрізнялося від мого досвіду в Німеччині. Варто додати, що досить рідко у мене вдома з першого дня виникає така гостинність і зацікавленість до "чужинців-мандрівників". При цьому я хочу передати свої привітання студентам 10 гуртожитку економічного факультету: З ВАМИ БУЛО СУПЕР!
Чотири тижні, на жаль, занадто швидко пролетіли. Щиро дякую всім тим, хто проводив зі мною усі ті дні та брали участь в організації стажування. Ця практика в Києві сприяла моєму кращому розумінню України, її громадян. Можу з упевненістю сказати, що вона не буде моєю останньою подорожжю на Україну. До побачення і до скорої зустрічі!

Мартін Шутц
Студент Інституту прикладних наук м. Магдебург (Німеччина)





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024