Новини

 

«Стале управління твердими побутовими відходами в Східній Європі – перспективи на майбутнє»

25.05.2011
19-20 травня 2011 р. Київський національний університет імені Тараса Шевченка (КНУ) провів на базі географічного факультету міжнародну науково-практичну конференцію «Стале управління твердими побутовими відходами в Східній Європі – перспективи на майбутнє». Викладачі та студенти факультету спеціалізації «міжнародне екологічне співробітництво» разом міжнародними експертами та представниками державних, наукових, комерційних, та громадських організацій обговорили шлях поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у семи країнах Європи. Захід проведено до Дня екологічної освіти.

Основна мета конференції - поширення міжнародного співробітництва в галузі управління потоками ТПВ, обговорення шляхів впровадження освітніх програм щодо збереження природних і урбанізованих ландшафтів, моделей сталого управління потоками відходів та розповсюдження кращих вітчизняних і міжнародних практик в системі екологічного менеджменту.

Декан географічного факультету проф. Ярослав Олійник відзначив важливість співпраці університету з міжнародними експертами в реалізації екологічних проектів та створення сприятливого клімату для залучення інвестицій в Україні. Ключовими доповідачами конференції виступили міжнародні експерти з Швейцарії, Литви, Фінляндії, України та Грузії. Серед учасників заходу – В’ячеслав Олещенко, Радник Президента України, Людмила Полтораченко, заступник Директора департаменту з благоустрою Мінрегіонбуду та ЖКГ України, Ярослав Юрцаба, менеджер проектів ОБСЄ та В’ячеслав Сороковський, менеджер Швейцарсько-український проекту DESPRO та Григорій Шматков, Директор Центру екологічного аудиту та чистих технологій.

В роботі конференції також взяли участь провідні спеціалісти Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінекоресурсів України, Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, Державної Академії ЖКГ та Асоціації міст України, аспіранти провідних навчальних закладів Росії, Швеції, Іспанії а також студенти КНУ, Політехнічного університету КПІ та інших навчальних закладів України. Загальна кількість учасників - 65 осіб.

В перший день конференції учасники заслухали доповіді стосовно методів управління потоками побутових відходів, реалізованих у Швейцарії, Литві, Фінляндії, Росії та Грузії. Провідні українські експерти разом з представниками центрального уряду та органів місцевого самоврядування розглянули стан поводження з ТПВ в Україні, обговорили результати дослідження сезонних коливань морфологічного складу ТПВ, одержаних в рамках міжнародного проекту «Вивчення сезонних коливань складу і обсягів ТПВ та відповідних екологічних індикаторів для оптимізації управління очисними спорудами», який виконується за кошти Національного наукового фонду Швейцарії.

Другий день конференції висвітлив недоліки в питаннях поширення інформації, впровадження освітніх та просвітніх заходів серед учнівської та студентської молоді, підготовки та перепідготовки кадрів державних службовців та екологічних менеджерів. Конференція завершилась відвідуванням Київського сміттєспалювального заводу «Енергія».

Учасники конференції констатують, що проблема відходів набрала в Україні катастрофічних масштабів. Загальний обсяг накопичення ТПВ становив у 2009 році близько 311 млн. тонн. За даними МінЖКГ за 2009 рік в Україні утворено близько 50 млн. куб. м (12 млн. тонн) ТПВ. Побутові відходи займають 4,5 тисячі сміттєзвалищ із загальною площею майже 7,8 тис. га. Це один з найвищих показників у світі. Відходи, як потужний стресовий фактор, негативно впливають на стан довкілля, на психіку людини, спотворюють ландшафти, руйнуючи основу добробуту країни. Проте, наукові розробки, спрямовані на подолання кризи практично не ведуться. Системи роздільного збирання ТПВ впроваджуються лише в окремих містах. Систематичне недофінансування гальмує розвиток галузі.

Конференція підготувала звернення до центральних і місцевих органів влади з пропозиціями щодо необхідності подальшого вдосконалення законодавчої бази поводження з ТПВ, зокрема розробки нормативно-правових актів з порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів та методики роздільного збирання ТПВ.

Учасники вважають за доцільне визначити порядок розробки і затвердження місцевих програм поводження з ТПВ та їх фінансування. Важливим елементом управління є встановлення місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування норм надання послуг з вивезення побутових відходів та економічно обґрунтованих тарифів на ці послуги. Враховуючи заслухані доповіді міжнародних експертів, українська сторона пропонує активно поширювати досвід та впровадження перспективних технологій роздільного збирання ТПВ, їх переробки та утилізації.

Конференція відмічає доцільність постійного об’єднання зусиль усіх зацікавлених державних, громадських, комерційних організацій і населення у напрямку вдосконалення стратегії поводження з ТПВ. Українська сторона звертає увагу органів влади на те, що проблема відходів в Україні має не тільки технологічний, але й соціально-психологічний аспект. Збереження довкілля та здоров’я населення залежать формування суспільної поведінки, широкого впровадження освітніх та просвітніх заходів, від налагодженого діалогу між бізнесом, владою та громадами, що є ознакою громадянського суспільства та однією із складових сталого розвитку.






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024