Новини

 

Перший Президент України у молодих юристів

24.05.2011
20 травня 2011 року в стінах Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася всеукраїнська правова науково-практична конференція молодих науковців та практиків «Соціологічні та філософські проблеми права очима молодих науковців та практиків», організована Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація українських правників» , юридичним факультетом КНУ імені Тараса Шевченка, за участі наукового товариства студентів та аспірантів юридичного факультету.
Почесним гостем конференції був Перший Президент України Кравчук Леонід Макарович, а також ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка д.філос.н. Губерський Леонід Васильович.
Конференцію відкрив декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка д. ю. н. Гриценко Іван Сергійович. Виступивши із вітальним словом, він звернув увагу на важливість і доцільність проведення цієї конференції за участі студентів різних міст України. Іван Сергійович запросив до слова Леоніда Васильовича Губнрського, який висловив величезну подяку присутньому на конференції Кравчуку Леоніду Макаровичу, побажав плідної роботи конференції, зазначивши, що ми маємо разом вирішувати актуальні проблеми сьогодення.
Наступним узяв слово Костицький Василь Васильович, д. ю. н., професор, Президент Асоціації український правників. Він висловив подяку всім присутнім, відзначив визначальний вклад у розвиток науки Кравчука Леоніда Макаровича. Звернув увагу на важливість дослідження і вивчення права, конституційного процесу, а також розвитку конституційної системи. Він висловив вдячність ректорату та деканату Київського університету за можливість проведення конференції, на якій представлені юридичні навчальні заклади різних міст, для обговорення важливих соціологічних та філософських проблем права.
Костицький Василь Васильович запросив до слова Першого Президента країни Кравчука Леоніда Макаровича. Президент поділився спогадами про навчання на економічному факультеті Київського університету. Звернув увагу на проблеми в Україні в ті часи, коли вона не існувала як окрема держава, а рішення приймалися комуністичною партією. Люди виховувалися без закону, Конституції, права, існувало не право особи, а право посадової особи. Ці проблеми частково існують і сьогодні. Згадав власну доповідь на засіданні політичного бюро у 1987 році. На запитання: що важливіше – Конституція чи рішення політбюро, він мудро відповів, що Конституція важливіша, оскільки вона прийнята на з’їзді КПРС.
Також Леонід Макарович висловив незадоволення недавніми подіями, пов’язаними із Днем перемоги 9 травня і червоним прапором. Акцентував увагу присутніх на те, що на сьогодні близько 78% українців живуть нижче прожиткового мінімуму, тому не можна говорити про виконання державою покладених на неї функцій щодо реального забезпечення прав людини в Україні. Зазначив, що в нашій державі не існує ідеологічних принципів, які повинні нести право та закон як високі цінності суспільства, немає ідеологів, а тому таку державу ніхто не поважає. Відсутня ідеологія, яка б забезпечувала правильне, адекватне ставлення до закону та Конституції України, існує необхідність прийняття нової Конституції України. У зв’язку із чим Крачук Леонід Макарович запропонував чинному Президентові України створити і створив Конституційну асамблею, яка займатиметься новою редакцією Конституції України. Вже розроблена Концепція Конституційної асамблеї. До її складу входять професори, політики, правники, соціологи, представники всіх політичних сил, науковці, освітяни.
На завершення свого виступу Перший Президент України звернув увагу на величезне значення науки та права, важливість для держави фаху юриста, а також на вагомий внесок Київського національного університету в розвиток юридичної освіти. Леонід Макарович відповів на практичні питання учасників конференції і присутніх студентів юридичного факультету Київського університету.
Після цього почалися виступи учасників конференції, присвячені соціологічним та філософським проблемам права.
Василь Васильович Костицький урочисто вручив Кравчуку Леоніду Макаровичу диплом і присвоїв звання почесного члена Асоціації українських правників.
Наукове товариство студентів та аспірантів
Юридичного факультету






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024