Новини

 

Літературний альманах студентів Інституту журналістики “Святий Володимир”, №6’2004

08.04.2004
Минуло півроку відтоді, як вийшов у світ п'ятий випуск нашого альманаху і розпочався відлік звітності за виконання декларованих планів і намірів. І ось черговий номер знову перед вами, з новими творами тих авторів, які вже встигли вам сподобатися, а також з новими дебютами і новими гостями.

Збільшення періодичності виходу альманаху — це насамперед свідчення зрослої творчої активності студент-ської молоді, яка формує загальне обличчя нашого видання, сприймає його як важливу трибуну для самовираження, для свого творчого зростання. Без редакційного портфеля важко було б говорити про якусь перспективу, неможливо було б рухатися вперед по шляху якісного зростання. Хоча це тільки один бік справи. Будь-яка колективна творча справа не може претендувати на успіх, якщо в ній відсутній зворотній зв'язок або ж — іншими словами — немає діалогічності. Нам не байдуже, хто і як нас читає, які думки і враження виникають при цьому у читацького загалу. Пустившись у сміливе плавання в морі друкованого слова, ми не тішимо себе тим, що нас несе течія і що вміємо триматися на плаву. Ми постійно відчуваємо тиск несприятливих обставин в сьогоднішній українській культурі, насамперед щодо звуження сфери вживання української мови, і дбаємо про те, щоб нікому не спадало на думку запитувати нас на зразок персонажа зі славетної драми Миколи Куліша "Мина Мазайло": "А ви це серйозно — чи по-українському?". І для цього нам потрібні, насамперед, ви — наші любі читачі.

Тішити себе ілюзіями, що найголовніше — це видати черговий випуск і він вже заживе своїм новим життям та відразу завоює читацькі симпатії, було б, принаймні, наївно, якщо не сказати більше — нерозумно. Хоча наш час дуже стрімкий і все в цьому житті так швидко змінюється, а багато що списується на певні обставини, ми не працюємо тільки для "пташки". І перший іспит, здається, ми витримали, що засвідчила презентація п'ятого випуску "Святого Володимира" у Національній спілці письменників. Ми почули професійну критику і побачили серйозне зацікавлення з боку визнаних майстрів слова. Впевненості додають нам слова вдячності читачів — на зразок тих, що прозвучали нещодавно з уст дівчини-сироти в одній з програм на українському радіо чи подяки директора музею гетьманства з Батурина, який приїхав на нашу презентацією тощо. Безумовно, у попередньому випуску ми подали забагато творів із суїцидальними настроями, тепер ми бачимо і певні недохопи концептуального характеру. Надаючи можливість друкуватися авторам різних форм та напрямів — як ідейних, так і стильових — ми, можливо, занадто захопилися розмаїттям творчої палітри, забули про традиції тощо. Залишаючись і надалі відкритими для будь-яких художніх пошуків, ми намагаємося надавати кожному випуску певної внутрішньої цільності, дбаючи таким чином про своє неповторне обличчя.

Налагодженню бажаної діалогічності повинні сприяти, на наш погляд, також публіцистичні матеріали, гостро-критичні статті, рецензії, проблемні виступи, відгуки на помітні явища літературно-мистецького життя тощо. І певний крок у цьому напрямку ми робимо вже з цього випуску.

Наш альманах, задуманий первісно як друковане видання для реалізації творчого потенціалу студентської молоді Інституту журналістики, має непогані шанси перетворитися у перспективі на осередок нових ідей у різних сферах мистецтва. Такі засадничі принципи допомагають нам об'єднати довкола нашого альманаху не тільки творців вербального мистецтва, а й графіків, живописців, компози-торів. Ми прагнемо до синтезу мистецтв, намагаємося в художньому оформленні кожного випуску використовувати кращі традиції вітчизняного книгодрукування.

За короткий період ми вже встигли дещо зробити і в цьому напрямі. Нам вдалося записати диск "Здивуй мене" з автор-ськими піснями Оксани Виговської — авторки п'ятого випуску альманаху. При "Святому Володимирі" почав працювати літературно-дискусійний клуб, поновила роботу творча майстерня на зразок майстеркласу, заняття в якій проводять відомі українські письменники. Ми переконані, що згуртування творчої студентської молоді з різних галузей мистецтва довкола альманаху сприятиме нашій спільній справі — творенню нової української культури.

Головний редактор — Іван Мегела
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024