Новини

 

Німецька молодь з Регенсбурга і її враження

21.04.2011

Одинадцятеро німецьких та стільки ж українських студентів беруть участь у спільному проекті КНУ імені Тараса Шевченка й Університету міста Регенсбург. Проект присвячено розвитку громадянського суспільства. Простіше кажучи, минулого тижня німецька молодь знайомилася з Україною часів незалежності. Студенти побували в семи неурядових організаціях, серед яких – Фонд Віктора Пінчука, Гельсінська спілка з прав людини, Комітет виборців України, громадська ініціатива «Збережемо старий Київ», молодіжні „Фундація регіональних ініціатив” та студентська профспілка „Пряма дія”.
Середній вік учасників проекту – 21-25 років. Більшість німецьких студентів побували в Україні вперше. Ми поцікавилися, що їх тут вразило.
„Класно, що Майдан Незалежності перекривають на вихідних. Можна гуляти прямо на автосмугах. Українські студенти гарно вбрані. І взуті. Ми б не змогли щодня ходити на таких підборах, бо часто їздимо на велосипедах. А ще нас здивувало, що м’ясо іноді продають просто неба біля станцій метро”, – розповіли регенсбурці.
Також ми провели міні-опитування і з’ясували, що Україна асоціюється в німецької молоді з відпусткою та туристичними привабами (Крим, Одеса), смачною їжею (борщ, вареники), кольорами (жовтий, блакитний, оранжевий), політикою (Майдан, газ, Тимошенко, Янукович). І ще трохи – з футболом та кукурудзяними полями.
Утім, протягом тижня німецькі спудеї дізналися чимало серйозного. Слухали й дискутували про радянську минувшину, „проблему одночасності” (старі інститути віджили своє, нові ще утворюються), будні й боротьбу громадських організацій, протестний рух в Україні, свободу слова тощо. Почули доповіді експертів - юриста й соціолога, а також презентацію від українських ровесників.
Восени група студентів КНУ вирушить на тиждень до Університету Регенсбурга, щоб довідатися більше про німецькі будні. Результатом проекту має стати двомовна брошура, написана молоддю. Учасники задоволені першим етапом проекту.
Максим Гацков, 29 років, аспірант-соціолог, керівник німецької групи: „Нам вдалося побачити цілий спектр організацій – від гламурного Фонду Пінчука до рухливої ініціативи „Збережемо старий Київ”. Вразило, наскільки привітно тут зустріли нашу групу. Ми отримали навіть більше інформації, ніж планували.
Анна Майєр, 21 рік, політологія: „Це дещо особливе для мене – відвідати Україну. Як туристка я б ніколи не мала можливості так близько спілкуватися з тутешніми людьми. Я знайомлюся з молоддю мого віку, яка має схожі проблеми та мрії, тільки в іншій країні. Сподіваюся, що контакти з привітними українськими студентами продовжаться і наступного року ми здійснимо ще один обмін”.
Ян-Філіп Нетц, 26 років, східноєвропейські студії: „Ми провели чимало дискусій. Українці креативні й багато організовують, хоч іноді долають для цього перешкоди, різноманітні правила й борються з людьми, що намагаються їм заважати. Сподіваюся, після закінчення проекту я й надалі спілкуватимуся з українськими студентами і, можливо, ми могли б організувати спільний українсько-німецький проект. Але ще не знаю, що б це могло бути”.
Аніта ГРАБСЬКА



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024