Новини

 

Нагороджено лауреатів премії ім. Івана Огієнка

16.04.2011

У п’ятницю, 15 квітня у Брусилові, що на Житомирщині, було нагороджено лауреатів премії імені Івана Огієнка, видатного українського вченого, політичного, релігійного, громадського діяча, який був свого часу викладачем нашого університету (тоді ще Університету св. Володимира). І ось уже шістнадцятий рік поспіль цією премією нагороджують визнаних кращими українських діячів культури, науки, мистецтва та інших галузей. Цього року лауреатами стали письменники Михайло Пасічник та Мар’ян Красуцький у галузі літератури, народний артист України, хореограф Рафаїл Малиновський у галузі мистецтва. У номінації «Освіта» премії був удостоєний художник-графік Віталій Мітченко. Кращим науковцем став письменник, професор Володимир Поліщук, а громадським, політичним та духовним діячем – актор театру і кіно, народний артист України Ярослав Гаврилюк.
У надзвичайно піднесеній атмосфері відбувалася урочистість. Здавалося, що сам Митрополит Іларіон (таким було церковне ім’я Івана Огієнка) пророчим поглядом спостерігає за всіма присутніми, і ледь помітна усмішка вимальовується на його портреті. Таки ж не даремно ніс він «люті муки за свій народ, за рідний край».
Був присутній на святі нагородження і відомий огієнкознавець, професор, один з перших лауреатів премії ім. Івана Огієнка, викладач Інституту журналістики нашого університету Микола Тимошик. Він з особливим натхненням розповів, як просувається справа із вивченням спадщини Митрополита Іларіона, адже саме Микола Степанович відіграв чи не найважливішу роль у поверненні імені Івана Огієнка на Батьківщину.
Почесну місію нагородження лауреатів було доручено представникам місцевої влади, а також культурним і громадським діячам. Усі мали змогу сказати своє слово, і ніхто не зневажив таку нагоду. Свій вірш зачитав лауреат премії в галузі літератури Михайло Пасічник, а музикант Лариса Бойко під гітару виконала пісню його авторства.
До виступу було також запрошено голову комітету у справах премії ім. Івана Огієнка, народного депутата України, лауреата Шевченківської премії Павла Мовчана, який зачитав ухвалу «Про присудження премії ім. Івана Огієнка». Під час своєї промови він зазначив: «У великих працях генія нашої нації Івана Огієнка є одна ключова сентенція: все, що залишає людина по собі на цій землі, що здобуває вона у царині своєї діяльності, усе відображається в книгах. Єдиний напутник людини – це книга»
Завершив урочистість своїми енергійними виступами фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав», який вразив гостей свята ліричними піснями, запальними танцями та веселими театральними постановками. Тож не дивно, що аплодували колективові стоячи.
З добрими посмішками на обличчі та з Огієнком у душі залишали всі учасники та гості святкову залу, і у кожного в серці голосом Митрополита лунало сокровенне: «Бережімо усе своє рідне…»

Варто нагадати, що премія ім. І. Огієнка була заснована 1995 року за ініціативи письменника Олексія Опанасюка, і одним із перших її лауреатів став викладач нашого університету Микола Степанович Тимошик.

Анжела Гаврилюк
студентка 3 курсу Інституту журналістики
КНУ ім. Т. Шевченка



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024