Новини

 

Про нас пишуть

12.04.2011
Нещодавно індійська газета Deccan Chronicle (найбільша англомовна газета у південній Індії) розмістила на своїх сторінках під рубрикою „Зменшення радіаційного ризику” інформацію про розробку завідувача кафедри математики і теоретичної радіофізики професора радіофізичного факультету нашого університету Володимира Висоцького. Пропонуємо публікацію вашій увазі.


МІКРОБИ НА БОРОТЬБУ З ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИМИ ВІДХОДАМИ!
Кумар Челлаппан
Deccan Chronicle / Ченнаї

Проблема утилізації радіоактивних відходів, що не давала спокою вітчизняним вченим-ядерникам, скоро стане дитячою забавкою. Український науковець запропонував рішення для утилізації радіоактивних відходів, що могло б також розплутати клубок таємниць походження таких хвороб як рак, діабет та серцеві розлади, разом з тим суттєво знизити радіаційні ризики в ядерних установках.
Професор Володимир Висоцький, завідувач кафедри радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, говорить, що перетворити радіоактивні відходи ядерних реакторів на нешкідливі хімічні елементи можливо за допомогою процесу, відомого як біологічні ядерні трансмутації.
“Були знайдені певні мікроби (асоціації мікроорганізмів), здатні конвертувати дуже небезпечний цезій-137 – радіоактивне сміття, що утворюється в ядерних реакторах, - на нешкідливий ізотоп барію. Вже на підході інші інновації“, - сказав він Deccan Chronicle.
Студії професора Висоцького мають значення в контексті постійного зростання кількості радіоактивних відходів і постійних спроб конвертувати їх із користю для медицини.
“Наше тіло є чимось на кшталт ядерного реактора, де відбуваються численні реакції, які генерують багато елементів. Дослідження біологічних та ядерних трансмутацій дасть відповідь на таємницю багатьох хвороб, що вражають людство,” сказав професор Ричард Tілагарай з кафедри біотехнологій університету SRM в Ченнаі.
Професор Висоцький проведе майстер-клас з біологічної ядерної трансмутації, перший у своєму роді в Індії, в університеті SRM у вівторок (15 лютого).
Такі наукові заклади, як Центр атомних досліджень імені Індіри Ганді (IGCAR) та Атомний дослідницький центр Бхабха (BASC) підхопили результати досліджень професора Висоцького й активно ініціюють перетворення інших радіоактивних відходів на стабільні і нешкідливі елементи відповідно наукових розробок доктора Магадева Срінівасана - фізика, дослідника низькоенергетичних ядерних реакцій.
На його думку, в людських тілах також відбуваються біологічні ядерні трансмутації. “Французський фізик доктор Луїс Кервран привернув увагу вчених до ядерних перетворень, що мають місце в людських тілах. Але фізики заперечують ці факти, тому що вони не вірять у концепцію низькоенергетичних ядерних реакцій,”- сказав доктор Магадева Срінівасан.
Він також вказав на загадку: чому яйця, багаті на кальцій, несе курка, яка сама споживає бідну на кальцій їжу. “Це може відбуватися завдяки трансмутації елементів всередині тіла курки,” - сказав доктор Срінівасан.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024