Новини

 

Відбувся семінар з музейної справи та культурної політики

01.04.2011
31 березня ц.р. в Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” (Київ) відбувся семінар з музейної справи та культурної політики, організований Смітсонівським центром фольклору і культурної спадщини (м.Вашингтон) за підтримкою посольства США в Україні, програми імені Фулбрайта в Україні, Українського центру розвитку музейної справи, Американо-української ділової ради. Семінар був присвяченій темі «Музеї та інтерпретація культурної спадщини: досвід США для України» (в межах міжнародного проекту “Інтерпретація культурної спадщини: досвід США для України).
На відміну від України у Сполучених Штатах соціальна роль і популярність музеїв достатньо високі. Там революційні зміни у цій сфері в другій половині ХХ століття призвели до «музейного буму», безпрецедентної кількості відвідувачів, нових тенденцій і високого рівня розвитку. Згідно з відомими музеологами Дж. Фолком і Л. Діркінгом, «нині музеї популярні, шановані й улюблені заклади. Є небагато установ в Америці, які мають такі високі рейтинги популярності… Як ніколи раніше, американці все більше і більше ходять до музеїв, оскільки вони є загальновизнаними місцями високоякісного і приємного пізнання». Нові музеї у США збагачують життя своїх громадян позитивними емоціями, непересічним досвідом і кращим розумінням людей, місць, подій, ідей, концепцій і предметів минулого та сьогодення.
Американський досвід у цій сфері є надзвичайно важливим і цінним для України. Він уможливлює створення теоретичної бази і віднайдення інструментарію, за допомогою якого ми зможемо осягнути і розвинути місію культурної спадщини в швидкомінливому середовищі, зосереджуючись на питанні значення музеїв для нашої культури, їх потенційного внеску в суспільний поступ і загальнолюдський добробут.
З доповідями на семінарі виступили:
- Джеймс Дойч (м. Вашингтон, куратор і науковий редактор Смітсонівського центру фольклору та культурної спадщини, професор Університету Джорджа Вашингтона., викладав американські студії в університетах Вірменії, Білорусі, Болгарії, Німеччини, Киргизстану, Норвегії, Польщі та Туреччини.) з темами “Академічне, популярне, народне: Три вираження американської культури” та “Смітсонівський фольклорний фестиваль: питання культурної політики”
- Лінда Норріс ( музейний експерт, керівник компанії «Riverhill», стипендіат програми академічних обмінів імені Фулбрайта), тема - « Єднаючи американські й українські музеї: Дбаючи за стандарти”
- Чейз Ринд (фахівець у сфері музейної справи та мистецтва, президент і виконавчий директор Національного музею будівництва у Вашингтоні, засновник першої великої некомерційної сучасної галереї мистецтв на тихоокеанському північному заході США, колишній виконавчий директор і президент Музею мистецтва Такоми, центру образотворчого мистецтва «Фріст» у Нешвіллі) з темою “Музеї і залучення до їх діяльності громади”, “Управління музеями в ХХІ столітті” .
Підсумовуючи обговорення тем, можна зробити висновок, що хоча українські реалії далекі від американських стандартів, для досягнення їхнього рівня в Україні потрібно дуже багато міняти – і недолуге законодавство, і матеріальну та фінансову базу музеїв, і відношення влади, адміністрацій різних рівнів та суспільства до музеїв, зрештою і світогляд самих музейщиків, але є головне – бажання навчатися, брати найкраще зі світового досвіду, креативність та ентузіазм.
Після Семінару в приміщеннях Музею Івана Гончара Посол США в Україні урочисто відкрив мандрівну мультимедійну виставку “Смітсонівський фольклорний фестиваль: культура народу, від народу і для народу”, яка буде тривати до 18 квітня ц.р.

Лілія Казанцева
Астрономічний музей АО КНУ


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024