Новини

 

«Дитина має право на життя!»

16.02.2011
З нагоди Всесвітнього дня захисту дітей, хворих на рак 15 лютого 2011 року в аудиторії № 204 Головного навчального корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося підписання Меморандуму між Національним інститутом раку НАМН України та партнерами по акції про співпрацю щодо подолання раку.
Захід проводився в межах акції громадської солідарності «Дитина має право на життя!», що спрямована на допомогу дітям, хворим на рак.
Акція ініційована неурядовою благочинною організацією, що протягом десяти років здійснює програми, спрямовані на допомогу дітям та молоді, хворим на рак - Міжнародним благодійним фондом “Набат”. Партнерами акції виступили Національний олімпійський комітет України та Київський національний університет імені Тараса Шевченка.
Серед почесних гостей на церемонії були присутні завідувач дитячим відділенням Національного інституту раку Сергій Павлик, чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання, Герой України Яна Клочкова, дворазовий призер Олімпійських ігор з дзюдо Роман Гонтюк, видатна піаністка, Народна артистка України, лауреат міжнародних конкурсів, «Людина року 2009» Євгенія Басалаєва, відомий український скульптор Євген Дерев’янко.
Спілка ректорів вищих навчальних закладів України підтримала ініціативу фонду «Набат» та звернулася до керівників всіх вищих навчальних закладів міста Києва з проханням приєднатися до акції громадської солідарності «Дитина має право на життя!» та сприяти залученню органів студентського самоврядування до її проведення.

Акція підтримана також Державною соціальною службою для сім’ї, дітей та молоді, районними у місті Києві державними адміністраціями, представники яких також взяли участь у підписанні Меморандуму.

Щорічно в Україні діагностується понад 1500 випадків нововиявлених злоякісних утворень у дітей. Одночасно з 2009 року по теперішній час в Україні відсутнє державне фінансування закупівлі реактивів для діагностичних лабораторій та медичного обладнання для дитячої онкології. Всі шалені витрати на діагностику та лікування дитини покладено на плечі батьків. Хворі діти та їх батьки стали заручниками ситуації, яку неспроможна вирішити держава. Єдина надія зміни ситуації на краще - це пробудження громадської свідомості, починаючи з кожної людини, незалежно від її соціального положення.
У межах акції планується проведення просвітницької кампанії з проблем ранньої діагностики раку серед студентської та учнівської молоді міста Києва, а також збір благодійних пожертв шляхом організації на базі навчальних закладів низки творчих вечорів, концертів, літературних презентацій, виставок сучасного мистецтва, аукціонів на благодійній основі. Всі зібрані кошти будуть спрямовані на закупівлю реактивів та обладнання для діагностичної лабораторії дитячого відділення Національного інституту раку НАМН України.
Проведення зазначеного заходу стане першим кроком на шляху створення національної міжсекторальної мережі, що об’єднає можливості та ресурси державного та громадського секторів у співпраці з соціально відповідальним бізнесом, з метою допомоги дітям, хворим на рак.
Після церемонії підписання Меморандуму у актовій залі університету відбулася зустріч представників Студентського парламенту Київського національного університету імені Тараса Шевченка з представниками студентського та учнівського самоврядування навчальних закладів міста Києва, молодіжних громадських організацій, волонтерськими групами, що допомагають дітям, хворим на рак. Кожен учасник зустрічі отримав нагоду розповісти про проведені та заплановані заходи щодо підтримки дітей, хворих на рак.
Президент міжнародного благодійного фонду "Набат" Олена Мотузенко розповіла про мету та завдання акції громадської солідарності, спрямованої на допомогу дітям, хворим на рак.
Серед почесних гостей на зустрічі були присутні завідувач дитячим відділенням Національного інституту раку Павлик Сергій Володимирович. Він розповів присутнім про проблеми дитячого відділення та допомогу, яку надають дітям волонтерські групи та громадські організації.
На заході пройшла презентація документального фільму "Дитина має право на життя!", наданого Міжнародним Благодійним порталом www.neodni.org, що надало можливість всім учасникам побачити дітей, пацієнтів дитячого відділення Національного інституту раку, відчути свою причетність до проблеми.
Письменниця Олена Рог говорила про добрі і вічні цінності та висловила бажання провести в університеті серію творчих благодійних вечорів.
Серед учасників зустрічі були й іноземні гості: італійський співак, президент музикальної асоціації "Oll 4 music" Джан Поль Леонне. Він також не лишився осторонь доброї справи і розповів присутнім про візит до дитячого відділення та благодійний концерт для хворих дітей та їх батьків. Співак пообіцяв найближчим часом провести благодійний концерт в університеті.
Художні колективи центру культурно-естетичного виховання Київського національного університету імені Тараса Шевченка показали концертну програму.
Наприкінці зустрічі відбулася передача естафети "добра та милосердя" від учнівської молоді, яку представляли всі школи Голосіївського району, до студентського самоврядування м.Києва та молодіжних організацій. Школярі одягнули стрічки-браслети з надписом "Я допомагаю онкохворій дитині. Дитина має право на життя" на руки представників студентського самоврядування, а також передали до скриньки збору благодійних пожертв кошти, зібрані під час проведених ними благодійних акцій на допомогу дитячому відділенню Національного інституту раку. Всі учасники заходу висловили щире бажання співпрацювати з метою допомоги дітям, хворим на рак.







Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024