Новини

 

Стаття з тижневика "Освіта"

05.12.2010
Розвиток науки в Україні виходить на якісно новий рівень. Це засвідчило створення корпорації "Науковий парк "Київський університет імені Тараса Шевченка". 23 листопада 2010 року представники інститутів Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету харчових технологій підписали установчі документи та обговорили мету й засадничі принципи діяльності сформованого наукового парку.

До корпорації увійшли такі структурні підрозділи НАН України: Інститут археології, Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії, Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна, Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семенкова, Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, Інститут історії України, Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова, Інститут мікробіології та вірусології ім. Д.К. Заболотного, Інститут органічної хімії, Інститут прикладної фізики, Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича, Інститут проблем реєстрації інформації та Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова. Київський національний університет імені Тараса Шевченка представляли на засіданні Ректор Леонід Васильович Губерський та директори інститутів вищого навчального закладу декани факультетів. Від Національного університету харчових технологій участь взяв в.о. ректора, професор Сергій Віталійович Іванов.
Леонід Васильович Губернський наголосив на виправданості та доцільності згуртування наукової роботи університету та Національної академії наук України. "Потужний потенціал НАН України ми повинні використовувати сповна, готові поєднати його з науковими зусиллями наших вчених, щоб Україна зробила економічний стрибок, якого сьогодні так потребує", - зазначив академік Губерський. "Підписаний сьогодні документ про нашу співпрацю - запорука подальшого успіху", - переконаний Ректор КНУ ім. Тараса Шевченка.
Головна мета корпорації, відповідно до Закону України "Про наукові парки", - комерціолізувати результати наукових досліджень; виконувати національні проекти економічного розвитку України, презентовані особисто Президентом України Віктором Януковичем 04.11.2010 року та інноваційні проекти; ініціювати організацію виробництва наукоємкої конкурентоспроможної високотехнологічної продукції для українського та міжнародного ринків на основі поєднання можливостей освіти, науки, виробництва та бізнесу; раціонально та більш ефективно використовувати науковий потенціал НАН України та університету в умовах ринкових відносин.
Роботу над створенням наукового парку науковці КНУ ім. Тараса Шевченка розпочали з вересня 2009 року. 25 листопада 2009 року Президія НАН України на своєму засіданні прийняла постанову "Про створення наукового парку" на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка за участю установ та організацій НАН України з метою мобілізації висококваліфікованого потенціалу освіти і науки для створення нових видів інноваційної продукції та спрощення впровадження її у виробництво відповідно до Закону України "Про наукові парки". Сьогоднішнє ж підписання установчих документів стало основою подальшої ефективної та плідної роботи. До "Наукового парку "Київський університет імені Тараса Шевченка", за словами Леоніда Васильовича Губерського, можуть приєднуватися й інші організації. Це допоможе корпорації виходити на міжнародний рівень.
Усіх присутніх від імені Міністра освіти і науки України Дмитра Володимировича Табачника привітав заступник мінстра Євген Миколайович Суліма та побажав плідних результатів роботи. Він наголосив, що завдяки створенню такої корпорації університетська наука матиме можливість отримувати інвестиції від тих, хто замовляє ті чи інші наукові розробки.
Учасники ж засідання висловили переконання, що створення спільно з НАН України "Наукового парку" сприятиме найбільш ефективній діяльності університету як міжнародного науково-навчального центру, створенню нових робочих місць, працевлаштуванню випускників вищих навчальних закладів, розвитку інноваційних інфраструктур. Особлива увага до співробітництва з Національною академією наук України - характерна риса навчально-виховного процесу в КНУ ім. Тараса Шевченка. Ректор висловив подяку членам НАН України, які ведуть постійну плідну співпрацю з університетом: читають лекції студентам, приймають на роботу випускників, керують науковою діяльністю аспірантів, докторантів.
Власне, в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка сьогодні працює 1200 співробітників, які займаються активною науково-дослідною діяльністю переважно в царині наук природничого та економічного циклів. Розробки ж у гуманітарному напрямку поки що не так активно представлені. За словами Л.В. Губерського, в царині фундаментально-прикладних досліджень немає так званого вікового цензу. Когорту науковців активно поповнює молодь. Головною в науковій діяльності є віддача, актуальність, ефективність та перспективність науково-дослідних розробок. Власне, за таким принципом спрямовуватиметься й робота новоствореного "Наукового парку "Київський університет імені Тараса Шевченка".
Під час установчого засідання Л.В. Губерський був обраний Президентом заснованої корпорації. "Я буду дуже сумлінно ставитися до виконання покладених на мене обов'язків, щоб наш науковий парк запрацював", - наголосив ректор.
Про важливість створення "Наукового парку "Київський університету імені Тараса Шевченка" та роль молоді в його діяльності розповів тижневику "Освіта" Головний учений секретар НАН України, Директор Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України академік Анатолій Глібович Загородній. "Академія та Київський університет співпрацюють давно, але час іде й мають з'являтися нові форми роботи. Створення ж наукового парку - гарний стимул, аби співпраця стала ще більш плідною. Головне сьогодні - щоб дослідження були не суто фундаментальними. Варто на них подивитися з точки зору можливого застосування. "Науковий парк", я переконаний, буде цьому сприяти. Велику роль відіграють молоді науковці. Особливо в контексті взаємодії із закордонними колегами. За активної участі молоді в науку впроваджуватимуться, власне, глибокі фундаментальні дослідження", - підкреслив Анатолій Глібович.
Тож діяльність "Наукового парку "Київський університет імені Тараса Шевченка" зі створення інноваційних видів продукції та впровадження їх у виробництво ґрунтуватиметься на засадах перспективності та практичного спрямування науки. Така корпорація надасть можливість додаткового інвестування в царині фундаментальних і прикладних розробок та стимулюватиме молодих науковців до активної дослідницької роботи. У перспективі - вихід на міжнародний рівень, розширення кількості організацій-учасників корпорації.

Світлана Горська
кор. “Освіти”

Тижневик «Освіта»
№47-48 за 24 листопада — 1 грудня 2010 р.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024