Новини

 

На честь 10-ти річчя - конференція

25.10.2010
28 жовтня 2010 року Центр українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка проводить міжнародну наукову конференцію «Українська спільнота: культурно-світоглядні перетворення в історичному досвіді та сьогоденні».
Конференція співпадає з відзначенням 10-річчя діяльності Центру українознавства. Тому робота конференції розпочнеться з годинного урочистого засідання з 9-30 до 10-30 год., до участі у якому запрошено ректора та проректорів університету, декана філософського факультету, а також колег-науковців та громадських діячів, з якими Центр українознавства підтримує співробітництво. До участі запрошено П.П. Кононенка – засновника та директора Інституту українознавства при Київському університеті (тепер ННДІ українознавства НАН України), директора Центру українознавства у 2000-2007 р. В.І. Сергійчука, поетів та громадських діячів Д.В. Павличка та І.Ф. Драча, науковців В.Д. Барана, В.К. Борисенко, Я.С. Калакуру та ін., представників МОН України.

Після цього розпочнеться робота міжнародної наукової конференції, яка відбуватиметься за наступними напрямами:

– Українська спільнота у концепціях національних мислителів давнини і сучасності
– Особливості формування й чинники етно- та культурозбереження української спільноти
– Філософські засади досліджень трансформаційних процесів в українському соціумі
– Український інтелектуально-культурний простір та його вияви
– Українська нація в сучасному світі: виклики та перспективи
– Закордонне українство як чинник соціокультурної взаємодії України зі світом
– Ґендерні проблеми українського суспільства та формування паритетної демократії в Україні

Конференція є підсумковою за результатами п’ятирічної науково-дослідної теми Центру українознавства, тож її робота відображатиме основні напрями досліджень, які проводяться його співробітниками.
Сучасний стан розвитку соціогуманітарних наук в Україні ставить перед українознавством як інтегративною наукою про українство нові завдання, які б поглиблювали та розвивали здобутки попередників та розробляли нові актуальні питання українського буття.
На пленарному засіданні планується заслухати доповіді, що мають теоретико-концептуальний характер і стосуватимуться важливих базових основ українського буття: світоглядних основ української культури, її перетворень в минулому і сучасності, співвідношення в ній власного та запозиченого; особливостей формування національної ідентичності українців та участь у цьому процесі української діаспори; проблеми політичного розвитку України на сучасному етапі.
При розгляді історичних та сучасних концепцій розвиту України передбачено переглянути окремі відомі позиції, а також висвітлити маловідомі постаті діячів українського інтелектуального простору та їхні погляди, оцінити можливості застосування ідей зарубіжних мислителів до українських реалій.
Також передбачається проаналізувати вагомі чинники формування української спільноти в минулому та особливо наголосити на тих із них, які є основою національного згуртування українців, базовим чинником етно- та культуро збереження українців сьогодні; важливим аспектом розгляду стане мова як основа національного національної ідентичності.
При аналізі філософських засад буття українців планується розглянути як базові чинники розвитку, так і актуальні наукові підходи до вирішення українознавчих проблем, поглянути на розвиток України в контексті сучасного світового розвитку та глобалізаційних процесів. Важливим напрямом роботи конференції стане багатосторонній аналіз сучасного стану розвитку України, його проблем та перспектив з таких актуальних питань, як таких як етнонаціональні процеси в сучасній Україні, проблеми насилля в суспільно-політичному житті, імідж України в світі та проблема інформаційної безпеки, молодіжна культура та ціннісні орієнтації сучасної молоді тощо.
Вияви інтелектуально-культурного простору України в минулому і сучасному розкриватимуться завдяки аналізу науково-освітніх процесів, становлення освітніх практик в Україні й особливо – їх розвитку на сучасному етапі в рамках європейського освітнього простору та його трансформацій. Спеціальну увагу буде приділено маловідомим сторінкам становлення літературно-мистецького досвіду України, його здобутків від давнини до сучасності та їхніх рецепцій в сучасному інтелектуально-культурному житті України.
Важливим напрямом діяльності Центру українознавства є дослідження становища українців в сучасному світі, їхня взаємодія з материковою Україною та роль у включенні українства в світові процеси розвитку; спеціального розгляду зазнає питання становища українців у різних країнах світу.
Гендерна складова є важливою в політичних та суспільних процесах розвитку сучасної України, й аналіз стану та перспектив цього процесу з урахуванням теоретичного та практичного досвіду зарубіжних країн знайде відповідне висвітлення на конференції.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024