Новини

 

Фінанси і сучасність

20.10.2010
14-15 жовтня 2010 року на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулась VIІ Міжнародна науково-практична конференція “Світові тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України”, організована кафедрою фінансів.
Основна мета заходу – обговорення сучасних проблем фінансової системи України, причини їх виникнення і поглиблення та шляхи їх вирішення.
До участі в обговоренні теоретичних і практичних проблем, що порушувалися у виступах доповідачів, подали заявки понад 140 учасників. Програма конференції передбачала виступи 24 докторів наук та 66 кандидатів наук. Серед іноземних учасників наукового заходу д.е.н., професор кафедри міжнародної економіки Російського університету дружби народів Шкваря Л.В., Радник апарату Голови Національного банку Польщі, постійний радник проекту Твіннінг Радомскі Артур та д.е.н., професор Азербайджанського державного технічного університету Руфат Кулієв. Учасниками конференції стали представники багатьох регіонів України, зокрема: Тернополя, Чернігова, Івано-Франківська, Одеси, Львова, Севастополя, Дніпропетровська, Ірпеня, Кам’янця-Подільського, Чернівців, Феодосії, Донецька, Вінниці, Дрогобича, Харкова, Хмельницького, Сум, Запоріжжя.
Взяти участь у роботі конференції виявили бажання, крім учених, також посадові особи органів державної влади, банків та інші представники фінансової професії.
Пленарне засідання відбувалось під керівництвом д.е.н., професора, проректора з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Лютого І.О. З вітальним словом на відкритті конференції виступив д.ф-м.н., професор, проректор з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорук В.І.
Формат конференції передбачав доповідь професора Лютого І.О. про бюджетну стратегію та пріоритети соціально-економічного розвитку України, а також виступи учасників наукового заходу. Виступив на ньому заступник Міністра фінансів України Рибак С.О., який розповів про особливості бюджетного процесу в нашій державі на сучасному етапі. Начальник НДЦ з проблем оподаткування Національного університету ДПС України професор Варналій З.С. акцентував увагу на реформуванні податкової системи в контексті проекту Податкового кодексу України. Професор кафедри міжнародної економіки Російського університету дружби народів Шкваря Л.В. зосередилася на питаннях теорії та практики економічного розвитку в післякризових умовах. Виконавчий секретар Будівельної палати України професор Кравченко В.І. розповів про проблеми житлового будівництва.
Обговорювалися питання стабілізації фінансової системи України. На цю тему з доповіддю «Антикризові інструменти стабілізації фінансової системи України» виступив головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України професор Корнєєв В.В. та заступник начальника Управління звітів НБУ Батковський В.А., доповідь якого була зорієнтована на удосконалення системи моніторингу фінансової стабільності в Україні.
Представники численних вишів також поінформували про проведену у своїх навчальних закладах роботу із залучення фінансів, а в окремих випадках і про уже досягнуті результати. Присутні на конференції наголосили на необхідності посилення міжнародної співпраці в цьому питанні, необхідності надання допомоги навчальним закладам у вирішенні нагальних питань.
Протягом другого дня конференції працювали п’ять секцій. На секційних засіданнях учасники конференції обговорили теоретичні засади та напрями розбудови фінансової системи України, питання щодо фінансової політики держави та її впливу на стабілізацію соціально-економічного зростання, особливості реалізації бюджетного процесу в Україні, найактуальніші проблеми податкової системи та питання розвитку фінансово-кредитної системи в умовах глобалізації.
Видається необхідним відзначити доброзичливу та дружню атмосферу, що панувала впродовж всієї роботи конференції, а також окремо подякувати економічному факультету та кафедрі фінансів за цю вельми корисну та плідну зустріч, що дозволила провідним фахівцям з багатьох регіонів України і зарубіжжя покращити ділові контакти .
В рамках цієї конференції була проведена конференція студентів, аспірантів та молодих вчених, в якій взяли участь близько 150 учасників, серед яких 19 осіб були нагороджені грамотами за кращі доповіді.
Підсумовуючи результати дводенної роботи науково-практичного заходу професор Лютий І.О. наголосив, що дискусія в рамках конференції матиме наукове та практичне значення , адже проблеми у багатьох країнах СНГ дуже схожі і нам всім необхідно думати, як покращити ситуацію, координувати свої зусилля та обмінюватися набутим досвідом.
Проведення подібних заходів, на яких стає можливим загальне широке обговорення існуючих проблем фінансової системи в Україні, сприятиме подальшому їх аналізу, осмисленню, а в подальшому і вирішенню.
Було прийнято рішення про проведення наступної VIІІ Міжнародної науково-практичної конференції в 2011 році на базі кафедри фінансів економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Остаточні результати науково-практичної конференції будуть опубліковані у науковому збірнику “Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка” та збірнику тез.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024