Новини

 

Старовинна музика від московських студентів

19.09.2010
17- го вересня в університеті в його Актовій залі з великим успіхом виступив Театр старовинної музики Московського державного університету імені М. В. Ломоносова. Він приїхав до Києва на запрошення Молодіжного центру культурно-естетичного виховання і особисто його директора Надії Максименко. Всі, хто відвідав виставу, одержали неабияку естетичну насолоду і від репертуару, і від виконавців, чия майстерність викликала просто захоплення. А університет отримав нових друзів, контакти з якими вирішено продовжувати. Радимо не пропустити наступну зустріч.
Театр старовинної музики МДУ заснований у 1980 році співробітниками МДУ, кандидатом хімічних наук Валерієм Крейсбергом, його беззмінним художнім керівником. За 25 років кілька сотень студентів, аспірантів та молодих вчених залишили свій творчий слід в історії Театру. Зараз в трупі близько 40 осіб – солісти, хор та оркестр. У репертуарі театру – музичні шедеври XVI-XVIII ст. композиторів відомих (Палестрина, Веккі, Монтеверді), дуже відомих (Перселл, Гендель, Вівальді, Глюк, Моцарт, Бах, Бортнянський) та відомих у вузьких колах (Кампра, Дуранте, Мартін-і-Солер, Пашкевич, Сарті). Більшість творів з репертуару Театру виконуються рідко чи не виконувалися зовсім, принаймні, в нашій країні. Партитури деяких творів доводилося замовляти в іноземних нотних бібліотеках.
Театр дає музичні спектаклі та концерти.
Музичні спектаклі Театру – це веселі вистави, де розмовні сцени межують з хоровою, оркестровою музикою або аріями солістів. У результаті виходить спектакль, де гармонійно уживаються опера з драмою, тобто досягається те, чого найчастіше не вистачає сучасним оперним постановкам. Відкриваючи сучасному глядачу та слухачу світ старовинної музики, Театр не сковує себе канонами академізму та аутентизму. Всепроникаюча іронія, творче реконструювання лібретто, явний вплив сучасної живої культури (навіть інколи з використанням рок-музики) перетворюють старовинні опери в захоплюючі музичні спектаклі.
У своїх концертах Театр виконує, в основному, духовну музику – твори Баха (“Magnificat”, Месса сі монор), Вівальді (“Credo” та “Magnificat”), Глюка (“De Profundis”), Гайдна (“Te Deum” та “Salve Regina”), Доницетті (“Miserere” та “Ave Maria”), Гречанінова (“Демественна літургія”), концерти Бортнянського та Березовського.
Театр з великим успіхом виступав на сценах Хельсінкі, Праги, Вільнюса, Талліна, Володимира та інших міст Росії, є багаторазовим лауреатом московського фестивалю «Фестос» серед музичних театрів.








Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024