Новини

 

Співпраця університету з ВНЗ Китаю

10.09.2010
З 2-го по 5 вересня у складі офіційної делегації, що супроводжувала Президента України Віктора Януковича, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка академік Леонід Губерський відвідав Китай. Він взяв участь у багатьох зустрічах, що відбувалися в рамках Державного візиту Президента України в КНР, зокрема, в контексті співпраці університету з вищими навчальними закладами Китаю.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка розбудовує свою співпрацю з ВНЗ Китаю за наступними напрямами.
• В рамках двосторонніх угод про співпрацю і партнерство з китайськими університетами, до числа яких належать: Нанкайський (з 1999 р.), Цзілінський (з 2001 р.), Гуанчжоуський (з 2003 р.), Чжецзянський (з 2008 р.) та Китайський політико-юридичний університет в Пекіні (з 2010 р.). В рамках цих угод відбуваються регулярні обміни студентами і викладачами. Так, в 2008 р. наш університет прийняв по обміну 22 особи з китайських університетів-партнерів, в 2009 р. – 10 осіб. В свою чергу для навчання та наукової роботи до КНР виїжджали в 2008 р. 40 наших студентів, аспірантів, викладачів, а в 2009 р. – 17 осіб.
• В рамках співпраці з Посольством КНР в нашому університеті у 2001 р. було відкрито Центр китайської літератури та викладання китайської мови, який надає суттєву допомогу у підготовці фахівців китайської мови. Щороку Міністерство освіти КНР направляє 2 висококваліфікованих викладачів китайської мови для викладання в нашому університеті, за що ми сердечно вдячні китайському уряду. Серед української молоді постійно зростає інтерес до вивчення китайської мови, історії, культури. Така підтримка з китайської сторони дозволяє задовольнити на високому рівні інтереси наших студентів у цьому плані. Щороку наш університет випускає 30 – 40 бакалаврів і 20 – 25 магістрів у галузі китайської філології; 5 молодих науковців нині готують кандидатські дисертації у цій галузі. Більше половини тих студентів, які вивчають китайську мову, мають можливість пройти часткове навчання у Китаї, передусім в університетах-партнерах. Цьому сприяє також і остання ініціатива Міністерства освіти КНР надавати щорічно 4-5 стипендії для магістерських програм студентам нашого університету.
Завдяки підтримці Посольства КНР та за безпосередньої участі Правління міжнародної ради з поширення китайської мови в університеті у 2008 р. було засновано Інститут Конфуція як неприбуткову організацію, яка має на меті сприяти вивченню китайської мови і культури в Україні. Університет виділив приміщення та призначив директора Інституту зі своєї сторони. Цього року ми отримали кошти від китайської сторони у розмірі 150 тис. американських доларів як стартовий внесок для облаштування і діяльності Інституту і очікуємо прибуття двох його співробітників із КНР, що дозволить у нинішньому навчальному році розгорнути його роботу.
• В рамках діяльності підготовчого факультету, який на контрактній основі веде підготовку іноземних громадян для навчання у ВНЗ України, за період з 1997 р. по 2010 р. курс навчання пройшли 2720 громадян КНР.
Більшість з них успішно закінчили підготовчий факультет і були направлені для продовження навчання у Київському університеті імені Тараса Шевченка та інших ВНЗ України. За останні 13 років наш університет закінчили 780 громадян КНР, більшість із яких навчалися в Інституті міжнародних відносин та Інституті філології
Це стало можливим завдяки багатогранній роботі підготовчого факультету у таких напрямках:
1. Співпраця з більш ніж 30-ма організаціями-партнерами у КНР –університетами, школами, посередницькими центрами міжнародної освіти, тощо.
2. Участь у щорічних освітянських виставках у різних провінціях КНР.
3. Створення та розповсюдження у КНР рекламно-інформаційних матеріалів китайською мовою (веб-сайту, плакатів, буклетів, відеофільмів, тощо).
4. Розробка та видання повного комплексу підручників та посібників для підготовки до навчання з усіх напрямків спеціальностей українською та російською мовами з українсько- та російсько-китайськими словниками.
5. Створення та підтримка комфортних умов проживання китайських студентів усіх факультетів та інститутів університету у житловому комплексі, оснащеному сучасними меблями та побутовою технікою, інтернетом, пунктами харчування, залами та майданчиками для дозвілля й спорту, тощо.
Слід відзначити, що китайські студенти відрізняються законослухняністю, дисциплінованістю та наполегливістю в навчанні, що допомагає їм досягати значних успіхів в оволодінні знаннями.

Додаток 1

Кількість громадян КНР, які відвідали Київський національний університет імені Тараса Шевченка та викладачів і студентів, які виїздили до КНР в 2008 р. та 2009 р.
Прийом громадян КНР
2008 р.

1. Нанкайський університет:
• 1 науковець (термін перебування тиждень, біологічний факультет);
• 4 студенти (протягом року, Інститут філології).
2. Чжецзянський університет – 10 осіб (робочий візит делегації ун-ту).
3. Цзілінський університет – 5 осіб (робочий візит делегації ун-ту).
4. Міністерство освіти КНР – 2 викладачі китайської мови
(протягом року, Інститут філології).
Всього – 22 особи.
2009 р.

1. Нанкайський університет – 4 студенти (протягом року, Інститут філології).
2. Чжецзянський університет – 3 особи (робочий візит делегації ун-ту).
3. Шанхайський університет – 1 науковець (протягом 6-ти місяців, Інститут філології).
4. Міністерство освіти КНР – 2 викладачі китайської мови
(протягом року, Інститут філології).
Всього – 10 осіб.

II. Виїзд до КНР
2008 р.

1) Виїзд до ВНЗ-партнерів КНР:
1. Нанкайський університет:
• 1 науковець біологічного факультету;
• 10 студентів Інституту філології.
2. Цзілінський університет – 4 студенти Інституту філології.

Всього до ВНЗ-партнерів КНР – 15 осіб.
2) Виїзд до інших навчальних закладів КНР– 25:
1. Викладачі – 7:
• 6 викладачів Інституту філології;
• 1 викладач радіофізичного факультету.
2. Студенти – 18:
• 13 студентів Інституту філології;
• 4 студенти Інституту міжнародних відносин;
• 1 студент філософського факультету.

Всього до КНР – 40 осіб.
2009 р.

1) Виїзд до ВНЗ-партнерів КНР:
1. Нанкайський університет – 6 студентів Інституту філології.
2. Цзілінський університет – 1 студент Інституту філології.
3. Чжецзянський університет – 2 аспіранти фізичного факультету.

Всього до ВНЗ-партнерів КНР – 9 осіб.
2) Виїзд до інших навчальних закладів КНР – 8:
1. Викладачі – 2:
• 1 викладач підготовчого факультету;
• 1 викладач факультету психології.
2. Студенти – 6:
• 5 студентів Інституту філології;
• 1 студент філософського факультету.

Всього до КНР – 17 осіб.


В університеті з візитом китайські науковці

З 9-го по 13-те вересня в університеті з робочим візитом перебуває делегація Цзілінського університету. У її складі проф. Сунь Юйхун – директор інституту інженерного будівництва; проф. Чжен Вейтао – директор інституту науки і технології; проф. Хань Вей – заступник директора інституту фізики; проф. Чжу Гуаншань – провідний спеціаліст з водневої енергетики. На зустрічах з проректором з науково – педагогічної роботи( міжнародні зв»язки) Петром Бехом та науковцями споріднених напрямків діяльності КНУ йшлося про підсумки співпраці та її майбутню стратегію.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024