Новини

 

Європа: мільйон студентів, мільйон запитань

17.05.2010
Leigh Turner
HMA Ukraine, London
RSS feed

Posted 14 травня 2010 by Leigh Turner

Мікрофон встановлено у центрі просторої лекційної зали. За мікрофоном зібралася черга студентів. Інші студенти сидять у залі, багато хто піднімає руки. «Отже, - питає студент біля мікрофону, - якими є основні недоліки членства у Європейському Союзі?»

Ми відвідуємо подію, що проводиться у рамках святкування Днів Європи, - зустріч із студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка, що є одним з найбільших та найважливіших університетів України. Проректор з міжнародних зв’язків, професор Петро Бех, запросив мене та Посла Німеччини, Ганса-Юргена Гамзьота, зустрітися із студентами, щоб обговорити відносини України з ЄС. Як завжди, я радий можливості звернутися до такої кількості талановитих та заповзятих молодих українців: величезна зала заповнена студентами настільки, що здається, їх там мільйон, – і всі хочуть поставити запитання англійською, німецькою та українською. Звучать питання на різні теми – від внутрішньої політики України до питань з юридичної, конституційної та геополітичної сфер, зокрема піднімається й завжди популярна тема стосунків України та Росії. Ми з моїм німецьким колегою по черзі відповідаємо на запитання англійською, німецькою та українською мовами, щоб продемонструвати стиль нашої роботи в ЄС та гарну співпрацю. Під час зустрічі, що триває дев’яносто хвилин, нам вдається відповісти принаймні на малу частину запитань, які турбують аудиторію, – зокрема й про переваги членства в ЄС.

Одне з питань звучить так: чи могли ми уявити собі 20 чи 30 років тому, що Україна стане суверенною країною або приєднається до ЄС. Я відповідаю, що політичні події в Європі за останні 20-30 років свідчать про те, що все можливо. Щоб наблизиться до ЄС, Україні потрібно старанно попрацювати. Але, зважаючи на весь талант та драйв, що демонструють студенти університету, не можна не бути оптимістом щодо майбутнього України – зокрема і в питанні її стосунків з ЄС.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024