Новини

 

Музеї наша гордість

17.05.2010
18 травня - Міжнародний день музеїв, цей день відзначають з 1978 р. понад 150 країн світу. Мета заходу – привернути увагу суспільства до музеїв. Кожного року Консультативний Комітет Міжнародної Ради Музеїв (ICOM) пропонує тему Дня. Цього року темою обрано «Музеї для соціальної гармонії». За визначенням ICOM «музеї є серцем системи, установ, які слугують суспільству та розвивають його». Соціальна гармонія передбачає діалог, толерантність, співіснування та взаємний розвиток культур, напрямків, поглядів, пошук загального ґрунту з обов’язковим збереженням унікальності і неповторності.
На особливу увагу заслуговують університетські музеї, які створювались фактично разом з появою вищої освіти, виділяються високим науковим змістом та різноманіттям.
Напевно не всі працівники та студенти нашого університету знають, що київські музеї беруть свій початок з першого музею, відкритого в університеті Святого Володимира ще у 1836 р., колекція якого складалася зі збірок колекцій Кременецького ліцею, Віленського університету, Уманського, Луцького та Почаївського училищ. На початок 80-х років ХІХ ст. в університеті вже налічувалось близько 20-ти музеїв та кабінетів з колекціями, які допомагали наочному вивченню окремих предметів та забезпечували розуміння розвитку певних знань людства.
Сьогодні в університеті діють 11 музеїв, інформацію про які можна легко знайти на відповідних сайтах університетських підрозділів. Вийшовши за рамки лише виховної роботи, які довго нав’язувались музеям вищих навчальних закладів, ці музеї часто на голому ентузіазмі їхніх працівників проводять наукові дослідження історії розвитку певних галузей науки в університеті і в світі, відновлюють інформацію про долі співробітників та випускників, імена яких призабуті або замовчувались, вивчають складний шлях створення конкретних інструментів та приладів, знаходять закономірності виникнення наукових шкіл і просто популяризують певні науки, розкриваючи їхні маловідомі сторінки. Кожен музейний працівник університетського музею несе досить відповідальну місію – він одночасно представляє відвідувачам університет, інколи навіть місто, або й країну, певну галузь науки, прокладає місточок між її минулим і сучасністю.
Завітайте до Хранилищ університетської історії та матеріалізованих знань! Вам гостинно відкривають свої двері Музеї – Історії університету, Археологічний, Астрономічний, Ботанічний, Геологічний, Зоологічний, Лінгвістичний, Етнографічний, Ботанічний сад імені академіка О.В.Фоміна та Музей історії Ботанічного саду, Музей природи Канівського природного заповідника.
Ви іншими очима побачите університет, свої факультети, кафедри, свою та інші галузі науки. Ви розширите своє уявлення про музей, Вам захочеться туди повернутися ще і ще раз і, можливо, щиро подякувати тій невеликій плеяді «диваків», що не зважаючи ні на що, багато свого вільного часу, свою душу віддають збереженню, вивченні та популяризації нашого спільного безцінного скарбу – матеріальним пам’яткам історії науки та освіти.
Л.Казанцева
дійсний член ICOM
Астрономічний музей при АО КНУ
н. сп. , к. фіз..- мат. н.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024