Новини

 

IV Всеармійський науково-практичний семінар

24.04.2010
23 квітня у Військовому інституті відбувся IV Всеармійський науково-практичний семінар: "Основні напрямки формування професійних якостей фахівців виховної роботи у Збройних Силах України». В його рамках відбувся обмін науковою інформацією з актуальних питань виховної та соціально-психологічної роботи, уточнення завдань фахівців
виховної роботи Збройних Сил України та внесення відповідних змін в освітньо-кваліфікаційні характеристики.
Начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін представив його учасників: заступника Міністра оборони України Бориса Андресюка, проректора університету з науково-педагогічної роботи (навчально-виховна робота) Володимира Шевченка, заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майора Віктора Алещенка, директора Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України Миколу Науменка, представників силових структур України та інших ВВНЗ.
Учасники семінару обговорили стан та перспективи розвитку структур із виховної роботи Збройних Сил України, питання організації взаємодії ВВНЗ із замовниками на підготовку відповідних військових фахівців, пропозиції та рекомендації управлінь виховної роботи видів Збройних Сил України та їх структурних підрозділів щодо вдосконалення підготовки військових психологів та політологів, рекомендації щодо розробки відповідних нормативних документів, досвіду роботи випускників ВІКНУ у військах та інші.
Заступник Міністра оборони України Борис Андресюк у доповіді наголосив, що сьогодні, у рік стабілізації Збройних Сил України, дуже важливим є завдання створення їх позитивного іміджу у суспільстві. Провідна роль у цій справі належить фахівцям з виховної роботи. «Відомо, – підкреслив він, – що до інституцій, яким довіряє сьогодні суспільство, відносяться церква та Збройні Сили. Це стало можливо завдяки високому рівню їхньої духовної, моральної складової. Завдяки потужній навчально-матеріальній, кадровій базі ВІКНУ став центром підготовки офіцерів-вихователів, що дає можливість піднесення виховної роботи на новий рівень. У наступному році планується значне покращення матеріального забезпечення навчання. Виховна сфера поступово повинна підноситися до рангу державної політики. Важливим чинником Збройних Сил України є їх об’єднуючий фактор у державі. Ми шукаємо собі героїв, які були б для нас зразком у вихованні молоді, а вони поруч – це ветерани Великої Вітчизняної війни, яких з кожним днем стає все менше. Готуючись до святкування 65-річниці Великої Перемоги, ми повинні віддякувати цим людям за те, що вони для нас зробили».
Проректор університету з науково-педагогічної роботи (навчально-виховна робота) Володимир Шевченко звернув увагу присутніх на завдання поставлене Міністром оборони України Михайлом Єжелем щодо відродження авторитету армії у суспільстві та назвав чинники, завдяки яким, на його погляд, цього можна досягнути: професійний, методичний та виховний.
На завданнях, які стоять перед фахівцями виховної, соціально-психологічної роботи у складний період переходу до професійної армії, системі підготовки офіцерських кадрів виховних структур, необхідності підвищення їх спеціальної, загальновійськової підготовки зосередив увагу у своєму виступі заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Віктор Алещенко.
« Для цього у нас є потужна база, – зауважив він, – це ВІКНУ. І ми повинні нарощувати її, щоб знали всі Збройні Сили, що цей підрозділ ВНЗ – кращий, де готують кадри для виховної роботи. Необхідно об’єктивно оцінювати стан виховної роботи, не обходити гострі проблеми, які сьогодні існують у військах. Сьогодні їх ще багато, але у майбутньому буде менше і служити у нашому війську будуть гідні люди».
На високий теоретичний рівень знань випускників ВІКНУ та разом з тим, брак їхньої практичної підготовки звернув увагу головний інспектор із гуманітарного та соціального забезпечення Головної інспекції Міністерства оборони України полковник Валентин Федічев.
Кращі доповіді та матеріали науково-практичного семінару будуть опубліковані в збірнику наукових праць ВІКНУ, що незабаром вийде друком.
Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024