Новини

 

Соціологічне дослідження у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка

06.04.2010
З 9 лютого по 22 березня 2010 року в рамках виробничої практики студентів магістратури факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка було проведене репрезентативне соціологічне опитування студентів університету. Проведення моніторингових досліджень як форми поєднання навчальної та наукової діяльності при підготовці майбутніх фахівців-соціологів було започатковано у лютому 2009 року в рамках роботи новоствореної навчальної лабораторії з прикладних соціологічних досліджень. У лютому-березні нинішнього року була проведена вже третя хвиля даного дослідження.
Метою соціологічного опитування було вивчення думки студентів щодо навчального процесу в університеті та позанавчальної діяльності університетського студентства. Зокрема, завданнями дослідження було з’ясувати :
1) оцінку студентами університету якості навчального процесу;
2) ціннісні орієнтації студентів, їх плани на майбутнє;
3) мотивацію обрання спеціальності при вступі до університету, орієнтації на отримання другої вищої освіти;
4) задоволеність умов проживання в університетських гуртожитках;
5) думку студентів 1 курсу про вступну кампанію 2009 року.

Дані в ході дослідження збиралися методом анкетування. Всього було опитано 1277 студентів університету денної форми навчання. У вибірці були представлені студенти 1-4 курсів та ОКР «магістр» і «спеціаліст» всіх факультетів та інститутів. Похибка вибірки складає 5%.
Результати дослідження, що були представлені 6 квітня 2010 року на публічному захисті звіту з виробничої практики студентів-соціологів, викликали жвавий інтерес не тільки у викладачів та студентів факультету соціології, а й були позитивно оцінені присутніми на презентації проректором з науково-педагогічної роботи Бугровим В. А. , проректором з науково-педагогічної роботи Шевченком В. П. , та в. о. директора Науково-методичного центру організації навчального процесу Гожиком А. П.
Факультет соціології висловлює щиру подяку керівництву Київського національного університету імені Тараса Шевченка за підтримку ініціативи проведення соціологічного дослідження. У подальшому планується таке дослідження проводити на постійній основі з метою забезпечення моніторингу якості освіти.
О.В. Жулькевська
доцент кафедри методології та
методів соціологічних досліджень,
кандидат соціологічних наук

















Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024