Новини

 

Запрошуємо до участі в Міжнародному проекті

15.01.2010
Ти цілеспрямований і активний?
Ти хочеш самовиразитися?
Ти працюєш у студентському парламенті, профспілці, науковому товаристві?
Тобі хотілося б зробити студентське життя цікавішим, кращим, змістовнішим?
Ти відчуваєш, що можеш повести за собою?

Тоді тебе зацікавить така інформація:


Міжнародний проект
"Студентське самоврядування в Німеччині та Україні"

МЕТА – підтримка процесів демократизації в Україні, вивчення європейських принципів функціонування студентського самоврядування, активізація студентського життя та залучення студентів до процесу прийняття рішень на рівні факультету та університету.

Мета досягається шляхом обміну досвідом між студентськими організаціями ВНЗ-партнерів: Київського національного університету імені Тараса Шевченка та університету м. Констанц (Німеччина), шляхом взаємних візитів, що передбачають ознайомлення зі студентським самоврядуванням університету-партнера, участь у семінарах, засіданнях робочих груп.

На кого спрямовано проект ? Проект розрахований передусім на студентів, що активно працюють у різних органах студентського самоврядування, але відкритий і для зацікавленої молоді, яка бажає активно працювати у цій сфері в майбутньому.

Опис проекту:
У ході проекту (лютий 2010 р. – листопад 2010, є можливість продовження) передбачається встановлення контактів між активістами студентського самоврядування КНУ та університету м. Констанц, обмін інформацією про самоврядування у своєму університеті та досвідом роботи, дискусії про можливості студентського самоврядування в Німеччині та Україні, аналіз завдань і сфер діяльності органів студентського самоврядування, вивчення законодавчих актів та інших документів, що регулюють діяльність органів самоврядування. Таке спілкування здійснюється впродовж усього терміну дії проекту, для чого у кожному університеті створюється робоча група (спілкування за допомогою інтернет-форуму, а також особисто).

Візити до ВНЗ-партнера передбачають участь у семінарах, тематичних воркшопах та засіданнях органів студентського самоврядування, ознайомлення з досвідом ВНЗ-партнера, вивчення можливостей студентської самоорганізації на конкретних прикладах. Рамкова програма візитів передбачає також і участь у культурних заходах та знайомство з країною.

Студенти повинні ознайомитися з такими темами:
• Історія студентського самоврядування в Німеччині та Україні
• Можливості та форми студентської роботи
• Вибори органів самоврядування
• Структура, організація, сфера діяльності та можливості впливу студентського самоврядування
• Передача досвіду
• Вдосконалення роботи органів самоврядування: менеджмент, проведення дискусій, переговорів, вирішення конфліктів, створення робочих груп та робота в групах, якості керівника.

У травні 2010 планується візит робочої групи КНУ ім. Шевченка до університету м. Констанц, у вересні-жовтні – робочої групи університету м. Констанц до Києва.

У результаті проведення проекту мусить з'явитися "Посібник студентського самоврядування (з практичними прикладами)", укладений спільними зусиллями робочих груп. Після цього робоча група КНУ ім. Шевченка повинна подати свої пропозиції щодо можливостей вдосконалення самоврядування до Вченої Ради КНУ та широко висвітлити набутий досвід в університетській пресі та на сайті КНУ. Робоча група зобов'язується впроваджувати набутий досвід в університетське життя.

Критерії для відбору учасників робочої групи КНУ імені Шевченка, що відвідає м. Констанц у травні 2010:
• активна робота у студентській організації (напр., студпарламенті);
• знання німецької чи англійської мови на рівні вільного користувача;
• готовність брати участь у всіх підготовчих засіданнях робочої групи, підтримувати та розбудовувати контакти між студентами наших університетів, а також продовжувати роботу в студорганізації після приїзду як мінімум рік.

Бажаючі взяти участь у обміні подають до Управління міжнародних зв'язків свою біографію та короткий твір на тему "Що б я змінив у студентському самоврядуванні нашого університету" німецькою чи англійською мовою до 21.01.2010. Співбесіда в Управлінні міжнародних зв'язків відбудеться 22.01.2010 (кім. 144 Червоного корпусу).



Прес-Центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024