Новини

 

Міжнародна наукова конференція «Мова як світ світів. Поетика і граматика»

08.12.2009
7 грудня 2009 року Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко взяла участь у Міжнародній науковій конференції «Мова як світ світів. Поетика і граматика». Захід, організований Інститутом філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, проходить 7-8 грудня. У ньому беруть участь понад 200 представників наукової громадськості України і зарубіжжя, викладачів, студентів.
«Можна сказати, що саме мова є рушійною силою всього прогресу людства, – зазначила, виступаючи перед присутніми, пані Катерина Ющенко. – Чим краще ми опановуємо мову, тим досконалішим стає наше мислення, адже мова і мислення нероздільні. Вбираючи в себе знання, відображені в мовленні, людина вибудовує власний внутрішній світ, формує себе як особистість». «Найгостріше цінність рідної мови, – найвищого носія духу своєї нації, – відчувається, коли людина опиняється на чужині. І тоді саме мова допомагає не розчинитися у багатонаціональній спільноті і зберегти національну ідентичність», – сказала вона.
Катерина Ющенко розповіла про зусилля українських організацій за кордоном, спрямовані на збереження мови та культури. «Наша українська діаспора по всьому світу є зорганізована та активна, – зазначила вона. – Вона зберігає і передає нащадкам та всім бажаючим дух українства, виражений насамперед у мові». «Протягом багатьох років, коли наші неукраїнські шкільні друзі мали вихідний, ми щосуботи йшли до церкви, до осередку нашого українського життя, при якій була українська школа. Тому для мене назавжди нерозривно пов’язаними є поняття «школа», «мова» і «духовність», – підкреслила Катерина Ющенко.
Пані Катерина зупинилася на кроках держави щодо створення загальнодержавної мовної політики та піднесення ролі української мови. Також вона розповіла про програми і проекти Фонду «Україна 3000», спрямовані на розвиток української мови, культури, традицій. nelvi


«Українська мова – не просто засіб спілкування. Це – наша історична пам’ять, невичерпна духовна й культурна скарбниця. Це – живий зв’язок між тисячолітнім минулим, сучасністю і майбутнім великого народу», – підсумувала Катерина Ющенко.
Від імені Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко презентувала Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка комплект книжок, дисків, а також старовинну карту України. На кафедру сучасної української мови Інституту філології КНУ пані Катерина передала фахові словники та енциклопедії.
Також до учасників конференції звернулися директор Інституту філології Григорій Семенюк, поет, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович, завідувач відділом стилістики та культури мови Інституту української мови НАН України Світлана Єрмоленко, завідувач кафедри стилістики української мови Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Любов Мацько, завідувач кафедри сучасної української мови Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка Анатолій Мойсієнко, завідувач кафедри теорії та практики перекладу німецької мови Інституту філології Тарас Кияк, доцент кафедри сучасної української мови Інституту філології Вікторія Коломийцева.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024