Новини

 

День пам’яті жертв політичних репресій

18.05.2009
17 травня в Україні вже втретє відзначається День пам’яті жертв політичних репресій доби Радянського Союзу. У рамках цього заходу 15 травня в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулась зустріч голови Служби безпеки України, випускника ІМВ Валентина Олександровича Наливайченка зі студентами та викладачами інституту.
Дійство розпочалося зі вступного слова ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Васильовича Губерського. Він представив гостей та нагадав про те, що 20 вересня 2007 р. в Інституті міжнародних відносин за участю керівництва Служби безпеки України та Міжнародного благодійного фонду “Україна 3000” відбулася презентація книги «Розсекречена пам’ять». І сьогодні гості повернулися, щоб розповісти про це детальніше.
Голова СБУ розповів про масштабну роботу з перегляду усього архівного масиву документів, які успадкувала СБУ.
Звертаючись до студентів Інституту міжнародних відносин В. Наливайченко розповів про радянські репресії проти представників української дипломатії 1917-1921 років.
У цьому ж архіві можна винайти багато інформації про репресованих радянською владою викладачів та студентів Київського університету. В архіві зберігається близько ста кримінальних справ.
Підписаний Президентом України 29 січня цього року Указ «Про розсекречення та оприлюднення матеріалів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні”, спрямований зокрема на те, щоб з першоджерел отримували знання про наше минуле молоді люди. индивидуалки уфа.

В. Наливайченко закликав науковців університету, студентів долучитись до роботи із розсекреченими матеріалами, аби спільними зусиллями сказати правду про жахливі репресії тоталітарного режиму.
Після виступу голови СБУ студенти та преса ставили питання різного характеру, на які Валентин Олександрович радо відповідав. На зустрічі були представники телебачення (5 канал, Тоніс та інші), а також представники різних періодичних видань.
Цими днями у фойє Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка розгорнуто тематичну експозицію документальних матеріалів з Державного галузевого архіву СБ України щодо політичних репресій в Україні.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024