Новини

 

Південно-Східна Азія приймала в себе українських освітян

21.01.2004
Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка відвідав провідні університети Малайзії



Відповідно до програми розширення міжнародних зв’язків Київського національного університету імені Тараса Шевченка його ректор, Герой України, академік НАНУ проф. Віктор Скопенко перебував у Малайзії з робочим візитом на запрошення ряду університетів цієї країни у Південно-Східній Азії.

Метою візиту був розвиток освітніх зв’язків між провідними університетами двох країн, інформування малазійської сторони щодо можливостей та рівня вищої освіти України.

Про сутність значення, яку малазійська сторона приділила цьому візиту, засвідчила дружня та конструктивна зустріч В. В. Скопенка з Міністром освіти Малайзії, членом вищої ради правлячої партії ОМНО, депутатом Парламенту паном Мусою Мохамадом.

Під час бесіди малайзійський міністр з теплотою та задоволенням згадав про свій візит до Київського національного університету імені Тараса Шевченка у липні минулого року. Відмічаючи, що питання з направленням малайзійців в Україну на навчання в медичних університетах в основному організаційно вирішено і документи щодо визнання нових медичних університетів знаходяться на розгляді Міністерства освіти Малайзії, пан Муса Мохамад зазначив, що новим напрямом співпраці мають стати інженерні спеціальності, особливо аерокосмічного спрямування.

Малазійський міністр повідомив про рішення уряду країни щодо визнання дипломів ряду університетів України.

Наголосивши, що це лише перший крок до тісної взаємодії між навчальними закладами двох країн, пан Муса Мохамад інформував про рішення Кабінету міністрів щодо направлення робочої групи експертів з питань технологій до українських університетів інженерного та технічного профілю (орієнтовано у березні ц.р.).

Як Президент Спілки ректорів ВНЗ України, В. В. Скопенко поділився досвідом співпраці із спілкою ректорів ВНЗ Німеччини щодо роботи по взаємному визнанню дипломів, висловив намір сприяти візиту малазійської делегації та надати розширену інформацію щодо програм підготовки фахівців з таких спеціальностей, як ядерна фізика, радіофізика, біологія, біохімія, космічні та авіаційні технології, надати перелік провідних українських технічних університетів для навчання малайзійських студентів.

Торкаючись цього питання, він порадив малазійському міністру у першу чергу розвивати співпрацю з державними ВНЗ, як такими, що наразі мають найкращі умови для кваліфікації викладачів для навчання іноземних студентів. При цьому він запропонував використати досвід та матеріальну базу факультету свого університету для початкової підготовки малазійських студентів, в тому числі і для інших ВНЗ.

Під час свого візиту Віктор Скопенко мав зустріч з Почесним консулом України в Малайзії паном Джалалудіном Кассімом, який запропонував Київському національному університету імені Тараса Шевченка конкретні напрямки співпраці між освітянами двох країн. Серед пропозицій – створення освітнього Центру імені Тараса Шевченка, на базі якого відбуватиметься знайомство з історією та культурою України, вивчатиметься українська мова, навчатимуться малазійські студенти за програмами підготовки до вступу до українських ВНЗ. Центр також здійснюватиме переклади з української та малайзійської мов, започатковуватиме дослідницькі проекти. При Почесному консульстві вже діє ініціативна група по створенню Центру Тараса Шевченка.

На зустрічі з керівниками малазійських університетів міст кота Канібалу та Куала-Лумпур обговорювалися такі питання: навчання малазійських студентів на підготовчому факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, сумісність програм, які дали б змогу малазійським студентам, що мають ступінь бакалавра, навчатися в магістратурі Київського університету. При цьому малазійських освітян у першу чергу цікавила сумісність програм з підготовки з таких спеціальностей, як біохімія, молекулярна біологія, радіаційна медицина, хімічні технології тощо.

Під час переговорів делегації Київського національного університету імені Тараса Шевченка в Університеті Малайя домовлено укласти Меморандум про співробітництво між університетами, який буде підписано під час візиту малазійської делегації до Києва.

Наталія Кеуш,
Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024