Новини

 

Українці Естонії : внесок у сучасний освітній процес.

08.04.2009
Вже десять років українське земляцтво «Водограй» в м.Сілламяе згуртовує українців та представників інших національних меншин, які проживають у маленькій Естонії. Своєю активною діяльністю водограївці пропагують українську культуру, традиції, мову, сприяють збереженню української національної ідентичності в іншомовному середовищі та допомагають просуванню українських інтересів у європейській спільноті.
З 25 березня по 30 березня 2009 року в м.Сілламяе (Естонія) відбулася Міжнародна конференція «Досвід та перспективи розвитку міжнародних зв’язків між Україною та Естонією в галузі освіти». Конференцію було організовано на базі Українського культурного центру «Водограй» м.Сілламяе (Естонія).
У її роботі взяли участь: голова українського земляцтва Сілламяе «Водограй», Віце-президент АОУЕ Лариса Житник (доповідь «Моделі українського навчання у Сіламмяе. Теоретичні розробки та практичний досвід)», Ольга Альп, експерт відділу освіти національних меншин Міністерства освіти та науки Естонії (доповідь «Державна підтримка національних шкіл»), Зоя Тінт, координатор відділу освіти Інтеграційного Фонду Естонії (доповідь «Роль інтеграційного Фонду у підтримці національних культур та мови етнічних меншин»), Олександр Дусман, голова круглого столу національних товариств Іда-Вірума, член правління інтеграційного центру Іда-Вірума (доповідь «Нові виклики у міжнаціональному діалозі»), Олена Коршунова, голова міської ради м. Сілламяе (доповідь «Підтримка і співпраця місцевих органів самоврядування з національними товариствами»), Тііна Касема, завідуюча відділом культури та освіти міської ради Сілламяе (доповідь «Як оцінити мовою навчання і викладання у школах для меншин»), Павло Киряков, посол України в Естонії (доповідь «Естонський досвід впровадження Канадської методики мовного занурення в контексті збереження національної ідентичності і формування національної свідомості»), Тетяна Ляпіна, вчитель-методист (доповідь «Перший досвід роботи українського факультативного класу Kannyka kool міста Сілламяе»), Андрій Дмитренко, магістр Інституту філології НПУ імені М.Драгоманова (доповідь «Індивідуальна робота з учнями як основа роботи українського класу та недільної школи зарубіжжя»), Зульфія Нурманова, вчитель недільної школи (доповідь «Моделі включення представників іншомовних громад в систему державного навчання на прикладі європейських країн»), Аліна Житник, випускниця недільної школи земляцтва «Водограй» (доповідь «Методика національно-патріотичного виховання та навчання Спілки української Молоді»), Сорочук Людмила, науковий співробітник Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (доповідь «Методичні розробки для недільних шкіл українського зарубіжжя за програмою «Український світ» – українознавче підґрунтя та особливості використання в навчально-виховному процесі»).
Цікавим є те, що проведена презентація навчально-методичного посібника для вчителів недільних шкіл українського зарубіжжя «Український світ», підготовленого співробітниками Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, була схвально сприйнята не тільки викладачами українських недільних шкіл Естонії а й педагогами недільних шкіл та культурних центрів інших національних меншин.
Варто зазначити, що в рамках проведеної Міжнародної конференції відбулася зустріч з викладачами Талліннського університету, а саме з директором Інституту славістики, доцентом Аурікою Меімре і методистом двомовного навчання Ольгою Пастуховою. Під час зустрічі обговорювались пропозиції можливої співпраці між Талліннським університетом та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка в сфері гуманітаристики.
У роботі Міжнародної конференції брала участь запрошена делегація з міста-побратима Бровари. Підсумком їхньої роботи було підписання угоди про співпрацю між Каннука школою і школою міста-побратима Бровари (Україна) та недільною школою українського земляцтва «Водограй» м.Сілламяе.
Українське земляцтво «Водограй» м.Сілламяе (Естонія) висловило ПОДЯКУ Піскун В.М. та Сорочук Л.В. за підтримку розвитку міжнародних українсько-естонських відносин та за популяризацію української культури в закордонному українстві.
Підсумком роботи Міжнародної конференції «Досвід та перспективи розвитку міжнародних зв’язків між Україною та Естонією в галузі освіти» було прийняття ухвали з пропозиціями:
1. Подальшої співпраці Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Українським земляцтвом «Водограй» м.Сілламяе (Естонія) згідно укладеної угоди про співпрацю.
2. Науковими співробітниками Центру українознавства філософського факультету КНУТШ продовжити розробку навчально-методичного комплексу «Український світ», а саме – підготувати робочий зошит для дітей (7-10 років) з вивчення української мови.
3. Науковими співробітниками Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка підготувати тримовний посібник «Пізнаємо Україну» (українською, англійською та естонською).
4. Пропозиція підписання угоди про співпрацю між Талліннським університетом та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.
5. Проведення курсів підготовки вчителів недільних шкіл та підвищення кваліфікації, фінансування передбачити після узгодження нормативних документів, існуючих угод між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти Естонії.

Науковий співробітник Центру українознавства
філософського факультету КНУТШ,
кандидат філологічних наук Людмила Сорочук

+38067-968-36-12
239-34-96


Прес-Центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024