Новини

 

Про книгу професора Володимира Сергійчука « Що дала Україна світові»

26.02.2009
15 лютого 2007 року Президент України Віктор Ющенко запросив професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Сергійчука, для обговорення питання про вшанування видатних українців. У ході цієї розмови було порушено проблему щодо видання спеціальної книги про внесок українства у розвиток світової науки, техніки, освіти й культури. Тоді ж було домовлено: професор Сергійчук протягом року підготує відповідне видання , а Віктор Ющенко напише до нього передмову.
12 березня 2008 року книга під назвою «Що дала Україна світові», з передмовою Президента України була презентована в Українському домі у Києві. В її розділах розповідається про внесок багатьох сотень видатних українців і вихідців з України у розвиток математики, фізики, хімії, геології, філософії, ракетобудування, авіабудування, танкобудування, атомної техніки, музики, співу, малярства, художнього слова й інших напрямків людської діяльності. . А протягом наступних двох тижнів книга була представлена в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Вашингтоні й Бостоні.
Під час презентації книги в Українській Вільній Академії Наук у Нью-Йорку були присутні представники турецької громади Нью-Йорка. Вона зацікавилися цим виданням і запропонували видати книгу турецькою мовою аби познайомити своїх співвітчизників з досягненнями сусіднього народу. За переклад взявся викладач турецької мови Київського національного університету імені Тараса Шевченка Омер Дерменджі, який до вересня 2008 року справився з цією роботою. Фінансове забезпечення випуску книги взяли на себе Турецька громада Києва та Міжнародна громадська організація Платформа «Діалог Євразії».
Завдяки цьому перекладену на турецьку мову книгу було представлено в Нью-Йорку 26 вересня 2008 року на вечорі турецької дружби в готелі «Асторія» за участю Президента Туреччини Абдулаха Гюля, керівників ще кількох країн, котрі тоді перебували на відкритті Генеральної Асамблеї ООН, у присутності великої кількості дипломатів. Вітальне слово Президента України Віктора Ющенка до турецькомовних читачів виголосив заступник міністра закордонних справ України Олександр Горін.
Нині книга «Що дала Україна світові» перекладається на англійську, вирішується питання про її переклад на німецьку й іспанську мови..


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024