Новини

 

Конференція трудового колективу Київського університету

25.12.2003
17 грудня 2003 р. в Київському національному універистеті імені Тараса Шевченка проходила конференція трудового колективу. На порядку денному було обрання до Вченої ради університету представників від факультетів (інститутів, структурних підрозділів), звіт про виконання колективного договору за 2001-2003 рр., також йшлося про проект колективного договору на 2004-2006 роки. Вели конференцію ректор університету В.В. Скопенко та голова Профспілкової організації В.Ф. Цвих. З 205 делегатів зареєструвалися – 191.

Вперше за історію університету була проведена, демократична процедура щодо формування вченох ради. Коференція згідно подань від факульльтетів (підрозділів) обрала 37 членів вченої ради.

З доповіддю по другому питанню порядку денного виступив перший заступник голови ППО - С.А.Вижва. А саме, що чинний колективний договір університету укладений 16.04.2001 терміном на 2 роки. Колективний договір є двосторонньою угодою з трудових та соціально-економічних питань між ректором університету і колективом співробітників, в якому визначаються взаємні обов‘язки сторін, установлюються місцеві нормативні положення, що регламентують порядок наймання на роботу, умови та оплату праці, соціальний захист, відпочинок та доповнюють чинне законодавство залежно від умов і можливостей університету, надають додаткові соціальні гарантії, пільги та компенсації за рахунок його коштів. Дія Колективного договору розповсюджується на всіх співробтіників, незалежно від членства в профспілці і він спрямований на об‘єднання зусиль та творче співробітництво сторін і має за мету визначення основних напрямків договірного регулювання соціально-економічних і трудових відносин. Його значення полягає у впровадженні в університеті соціального партнерства, при чому, кожна із сторін має свої обов‘язки з виконання передбачених у договорі умов.

Значна увага приділялась охороні та оплаті праці, забезпеченню навчального процесу, вирішенню соціально-побутових питань, посиленню соціального захисту, оздоровленню, відпочинку та лікуванню співробітників, докторантів, аспірантів, студентів та членів їх сімей (на це виділялась значна сума коштів як із бюджету університету, так і з профспілкового бюджету).

В університеті протягом звітного періоду регулярно (в подвійному розмірі відповідно до Указу Президента України) виплачувалась заробітна плата. Для всіх категорій співробітників відбулось підвищення заробітної плати. Співробітники університету відповідних категорій отримували надбавку за стаж: науковці – у повному обсязі передбаченому законодавством; науково-педагогічні та педагогічні працівники – у розмірі 50%, а з вересня 2002 року в розмірі 100%, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту».

Науково-педагогічні та педагогічні працівники отримували разову допомогу на оздоровлення у розмірі 40% посадового окладу до 1 вересня 2002 року і у розмірі 100% передбаченого законодавством з вересня 2002 року. Всі співробітники університету у 2001-2003 роках отримали премію за результатами роботи за рік в розмірі посадового окладу. Була підвищена вдвічі стипендія аспірантам та докторантам, є колишніми співробітниками університету. Підвищена з 25 до 42 грн. мінімальна стипендія студентам.

В 2001-2003 роках значно покращилось забезпечення співробітників, які працюють у шкідливих умовах, спеціальним харчуванням, спецодягом, миючими засобами, засобами індивідуального захисту. Незважаючи на складнощі з бюджетним фінансуванням, в основному, вдалося вирішити питання із забезпеченням спецхарчуванням (молоком), проводити доплату за роботу у шкідливих умовах (співробітники тих підрозділів, які оформили всі необхідні документи). Також виділено кошти на проведення медичного огляду осіб, що працюють в шкідливих та важких умовах праці
Масові звернення працівників університету пенсійного та передпенсійного віку підвищили інтенсивність роботи юридичних служб університету та профкому. Як правило надавались юридичні консультації з питань: оформлення пенсій, консультації з житлового законодавства, звільнення на вимогу власника, оплата праці за сумісництвом, скорочення чисельності або штату працівників, порядок надання відпусток, порядок і умови укладання контрактів, пільги та компенсації та ін.

В зв‘язку з зміною законодавства про соціальне забезпечення, переліків Кабінету Міністрів України постійно аналізувались законодавчі акти і було зроблено ряд звернень до ЦК профспілки та Фонду соціального страхування України щодо діяльності комісії з соціального страхування університету, а також Міністерства праці та соціального захисту України щодо виплати надбавок за стаж роботи, тощо.
За звітний період практично вирішене питання виплати заробітної плати співробітникам університету та стипендій студентам і аспірантам через банкомати.

У 2001-2003 роках профспілковим комітетом закуплено сучасне обладнання для трьох медпунктів, які вже функціонують на базі Інституту міжнародних відносин, Інституту філології та головного корпусу університету. В усіх приміщеннях проведено ремонт та встановлено сучасне обладнання. В Головному корпусі створюється сучасна медчастина за прикладом Інституту міжнародних відносин. На сьогодні в Головному корпусі обладнано стоматологічний кабінет, закуплені необхідні матеріали, виділене приміщення для масажного і процедурного кабінету.

В університеті функціонує оздоровчо-спортивний комплекс в селі Берегове, в якому за літні оздоровчі періоди 2001-2003 відпочило понад 2000 співробітників університету та членів їх сімей та спортивно-оздоровчий табір «Мрія», в якому за літні оздоровчі періоди 2001-2003 відпочило 957 співробітників університету та членів їх сімей, студентів, аспірантів, докторантів. Санаторно-курортні путівки в 2001-2003 роках отримали більш як 800 осіб.

Ректор університету, не зважаючи на труднощі з фінансуванням, знайшов можливість профінансувати відпочинок в Криму (с.Берегове) під час літніх канікул студентів університету (686 чоловік) та дітей співробітників (547) відпочило, та 488 студентів оздоровилось в Карпатах під час зимових канікул.

Позитивним моментом комісія вважає встановлення у колективному договорі граничних розмірів педагогічного навантаження (п. 1.12). Необхідно також відзначити, що в університеті припинилась практика планування занять у вихідні та святкові дні.

Ректор університету В.В. Скопенко дав вичерпні відповіді на запитання щодо виплати разової допомоги при виході на пенсію, про підготовку до святкування 170-річчя Київського університету та інше. Сам же Проект колективного договору був обговорений та прийнятий за основу.

Подивитись фотозвіт можна за адресою: http://www.prof.univ.kiev.ua/news/news16.html

Текст колективного договору - http://www.prof.univ.kiev.ua/news/index.html#news16


Наталія КЕУШ,
ПРЕС-ЦЕНТР
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024