Новини

 

Сьогодні лідер студентського самоврядування – завтра успішний громадський діяч

23.12.2003
У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розпочалася пора звітів та виборів органів студентського самоврядування. Якщо поринути в історію, то взагалі ідея створення Студентського парламенту – вищого виконавчого органу студентського самоврядування в університеті, на превеликий жаль, з’явилася раніше у ректора, ніж у студентів.

Ця ідея обговорювалась вперше і дістала повну підтримку ще у 1990 році. Шкода, що студентські організації не зуміли дійти згоди з цього питання. Подальші ідеї та матеріалізація були започатковані Віктором Васильовичем Скопенком на засіданні Вченої Ради університету у вересні 1992 року, а 22 грудня 1992 року зібралася перша в історії України сесія Студентського парламенту. З того часу з’явилися студентські активи, які намагаються зробити студентське життя цікавішим.

Побувавши на факультетах, які звітувалися, я обрала економічний факультет, що готує майбутніх рахівників українських гривень. Нещодавно тут проходили перевибори нових голів: Ради студентів та аспірантів (РСА), Профспілкового комітету, студентської ради гуртожитку № 10.

Хочу наголосити, що здобутки в них пристойні, є чим пишатися і з кого брати приклад. Постійно проводиться “Моніторинг талантів”, який поповнює “картотеку” досягнень, захоплень студентів. Майбутні банкіри розробили і запустили в обіг зразок валюти з зображенням декана Віктора Базилевича – Базилевчики. Випускають спільно з Інститутом менеджменту та фінансів при Київському університеті газету “Невгамовні”, де розповідають про життя студентів на факультеті та проводять різні опитування серед викладачів. Працює тут дискусійний клуб, що провів вже два чемпіонати. Відбулись презентації кампаній Procter&Gamble, AIESEC, MARS, ARGO. Крім цього започаткована нова традиція: поздоровлення ветеранів факультету зі святами, проведення театралізованої посвяти студентів першокурсників на День факультету, надсилання похвальних листів батькам, вручення грамот та премій активістам.

Про свою діяльність на посаді голови РСА звітував Сергій Слабоус, роботою якого були задоволені не тільки делегати. Новообраному голові РСА Максиму Ситницькому він побажав: “Діяльність органів студентського самоврядування на факультеті набула якісно нового рівня розвитку, що може бути прикладом для наслідування і заслуговує на повагу. Це означає, що є всі підстави сподіватись на продовження і покращення набутих традицій самоврядування на рівні нашої Альма-матер. Нових надбань, впевненої дороги, успіхів!”

Наступними, кому випала естафета стати новим головою – Олександру Мусієнко (Профспілковий комітет), Тарасу Круп`яку (Студентська рада гуртожитку№10).

Після підбиття підсумків вдалих легітимних виборів можна відверто сказати, що студентське самоврядування економічного факультету є одним з найактивніших в університеті. Робота з чітко визначеною метою проводиться на високому рівні. А отже, кожен обраний делегат зробив свій правильний вибір. Доля студентів тепер частково залежатиме від нового керівництва студентського самоврядування.

Роботу студентського самоврядування на економічному факультеті погодився прокоментувати декан Віктор Дмитрович Базилевич:

– В цілому самоврядування – це свідчення рівня розвитку колективу і суспільства загалом. Ми сприяємо тому, щоб самоврядування набувало певної ваги, щоб були всі можливості координувати творчі задуми. Взагалі, в славетному університеті, яким є Київський національний університет імені Тараса Шевченка, на такому авторитетному факультеті, як економічний, через органи студентського самоврядування проходить формування професійних навичок: справжнього лідера, організатора, людини, яка спроможна об’єднувати зусилля, підпорядковувати свої дії колективним. Крім того ще один аспект, на який хочу звернути увагу – це державотворення, елементи громадської свідомості, відповідальність громадян за стан справ у суспільстві є актуальними і прогресивними сферами студентського життя.

Ми вважаємо, що студентське самоврядування на економічному факультеті зараз на дуже високому організаційному рівні. До керівництва органів самоврядування прийшли свідомі, кваліфіковані, відповідальні молоді люди, які досить амбітні, мають свої інтереси, мають бажання працювати і прагнуть зробити багато корисного для колективу, для суспільства і певним чином самореалізуватись.

Хороша тенденція, ми підтримуємо такі прагнення, бо є певні результати, які свідчать про те, що саме такі люди прийшли в керівні органи самоврядування. Факультет стабільно працює на покращання навчального процесу: академічна стабільність, високий рівень знань, вагомі наукові досягнення, перемоги, активна участь, що дає творчо розвиватись студентам, виховує в них прагнення самостійно розв`язувати складні питання економічного та соціального життя. В нас є переможці наукових олімпіад, конференцій. Звичайно, є дуже цікаві виступи, закордонні поїздки і значною мірою це пояснює організацію і прагнення студентів до такої діяльності. Наприклад, ми посідаємо друге місце по місту Києву серед гуртожитків, спортивні досягнення (збірна команда з футболу посіла 3 місце серед команд університету, КВН на пристойному рівні і повністю здатний конкурувати не лише з університетськими командами. Шкода, що у значної кількості молодих людей ще існує певна соціальна інфантильність. На превеликий жаль, не всі вони усвідомлюють життєву відповідальність. Бути лідером – це досить важка праця!

Наприклад, Сергій Вікторович Слабоус – екс-голова ради студентів та аспірантів в цілому був особистістю здатною до саморозвитку, до оригінальних ідей, які вмів реалізовувати. Згуртовував біля себе здібних, творчих людей, які результативно працювали на користь Ради студентів та аспірантів. Він представляв не тільки факультет, а і молодь на дуже високому рівні, його результати дають нам багато позитивів для майбутнього в РСА.

Було б надзвичайно добре, якби лідери органів студентського самоврядування в університеті й на факультеті все ж таки розуміли, що це вищий навчальний заклад, у якому готуються і випускаються кваліфіковані кадри – еліта, в тому числі і економічна, для держави. Свою діяльність потрібно спрямовувати на набуття знань, на адаптацію в системі вищої освіти – це головне, а разом з тим, і збагачувати студентське життя, давати можливості відчувати, що молоді роки, щоб людина професійно зростала, самореалізовувалась.

А студентському самоврядуванню в Україні хочу побажати формувати відповідальність за свої вчинки, поєднувати бажання з можливістю реалізувати його. Формувати вміння мобілізовувати ресурси і спрямовувати свою діяльність на поставлену мету, робити людям добро, яке повернеться пошаною!


Наталія Годун,
ПРЕС-ЦЕНТР
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024