Новини

 

“Нащо слова? Ми діло несемо…”

01.11.2007
(Олег Ольжич)

Під такою назвою круглий стіл з нагоди 100-річного ювілею видатного українського поета, політичного діяча Олега Ольжича відбувся в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка 31 жовтня 2007 року.

Перед початком роботи круглого столу, його учасники мали можливість переглянути фільм за сценарієм Л. Череватенка “Олег Ольжич”, в якому задокументовано найважливіші факти життєвого шляху українського діяча.

Після перегляду відеострічки Григорій Семенюк, директор Інституту філології запросив до слова сина Олега Ольжича – Олега Кандибу. Під час своєї доповіді пан Олег закликав усіх присутніх не лише прославляти Олега Ольжича, а й не боятися пройти його шлях, бо вважає постать батька гідною для наслідування.

(Олег Ольжич (О. Кандиба) (1907-1944) — поет, археолог, політичний діяч. Народився 1907 р. у Житомирі в сім'ї поета Олександра Олеся (Кандиби). Дитинство пройшло у Пущі-Водиці біля Києва.

У 1923 р. переїздить у Берлін. 1928—1929 рр. навчався в Кардовому університеті в Празі, після чого отримав докторат з філософії. Був асистентом Українського Вільного Університету у Празі. Працював археологом у чеському Національному музеї, перебував на розкопках у різних країнах. 1938 р. читав лекції зі слов'янської археології в Гарвардському університеті та ініціював створення українського наукового інституту в СІНА. Як активний учасник ОУН-М (полковника Мельника) брав участь у політичному русі Закарпаття, де був заарештований угорською поліцією. За вказівкою Проводу ОУН керував націоналістичним підпіллям на Східних теренах України.
У травні 1944 р. був арештований нацистами і вивезений у концтабір Заксенгаузен, де був закатований.

Його перу належать поетичні збірки «Рінь» (1935), «Вежі» (1940), «Шдзамча» (1946, видана посмертно), а також низка ґрунтовних досліджень із археології, надрукованих українською, чеською, німецькою та англійською мовами.)





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024