Новини

 

Аспірантка Київського університету побувала на XV Всесвітньому форумі полонійних медіа

12.09.2007
Ірина Плехова, аспірантка кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяла участь XV Всесвітньому форумі полонійних медіа, який відбувся 4-11 вересня 2007 року в Польщі. Разом з журналістами з понад 15 країн світу Ірина відвідала офіційні і культурні події, пройшла майстер-класи познайомитися із роботою польських колег на базі телебачення «Полонія», Польського Радіо, «Газети Польща – Європа – Світ» та привезла море вражень якими не могла не поділитися зі своїми колегами-аспірантами, журналістами…

XV Всесвітній форум полонійних медіа (Тарнів – Варшава’2007)

Зустрічі офіційні з першими особами Польщі, проте цілком у неформальній атмосфері під чаруючий спів джаз-бенду «Левіва», розмови про співпрацю і позиціонування польської тематики у європейських медіа, що перемежовуються гострими жартами виступу кабаре «дЕФЕКТ», прискіпливі запитання до представників Сенату Речі Посполитої і водночас приємна прогулянка королівським палацом у Вілянові – усе це вказувало на те, що ось уже п’ятнадцятий рік поспіль у Польщі пройшов Всесвітній форум полонійних медіа.

Понад 160 журналістів із Німеччини, США, Канади, Великої Британії, Ірландії, Швеції, Австрії, Франції, України, Білорусії, Росії, Греції, Єгипту тощо зібралися, щоб обговорити найактуальніші проблеми співпраці, а також щоб більше дізнатися про своїх колег із інших держав світу і тим самим стати якомога ближчими до їхнього професійного і позамедійного життя. Програма ювілейного форуму передбачала відсутність часу на «жалощі» і «нудіння», адже заґартованим у словесах журналістам щоденно доводилося тримати форму на прес-конференціях із президентом міста Тарнова Ричардом Шчігалом, сенаторами Уршулою Гацек, Анджеєм Персоною, Казимиром Вятром, Чеславом Ришке, міністром Ромуальдом Ланчковським, представниками офіційних спонсорів форуму – керівників фірми «Ceramika Paradyz», «Centrum Kapitalowe S. A.», сольова копальня «Wieliczka» тощо.

Як зазначив Станіслав Ліс, директор організаційного бюро XV Всесвітнього форуму полонійних медіа: «Цей ювілейний форум сповнений зустрічей, важливість яких, зважаючи на їхнє пізнавальне, публіцистичне, промоційне, економічне значення, неможливо переоцінити. Переконаний, що журналісти матимуть змогу винести з форуму якнайбільше вражень для себе, своїх читачів, слухачів, глядачів, бо кожен із Вас одержав духа посвячення іншим людям». В актуальності журналістської присутності в розвитку демократії й окремої держави, зокрема, учасники форуму пересвідчилися 7 вересня, коли їхній приїзд до Сенату Речі Посполитої співпав із розпуском польського парламенту. Як тут не згадати, що журналісти є четвертою владою?!

Учасники форуму, звісно, найбільше були вражені його мистецькою складовою. Незабутній концерт музики Фридеріка Шопена в Желязовій Волі, де народився всесвітньовідомий композитор, відвідання музею – королівського палацу в Вілянові, прогулянка в новому дворі Мазовецького, лекція проф. Збігнева Швенха «Таємниці, коди й символи Арки Зигмунда ІІІ Вази у Варшаві» та багато іншого наблизили прискіпливих дослідників людської душі до історії й культурної спадщини Польщі.

Однак варто зазначити, що, окрім участі в офіційних і культурних подіях, журналісти мали змогу пройти майстер-класи, а відтак і познайомитися із роботою польських колег на базі телебачення «Полонія», Польського Радіо, «Газети Польща – Європа – Світ».

І, мабуть, для всіх цілком звичним було постійне товариство камер, фотоапаратів, диктофонів, мікрофонів – усього того робочого арсеналу, який супроводжує щодення працівників ЗМІ. Однак на цей раз саме журналісти стали центром уваги друзів по цеху. Відтак – сотні репортажів на польському радіо, телебаченні, у друкованих ЗМІ та Інтернеті з XV Всесвітнього форуму полонійних медіа й уже вдесятеро більше спогадів його учасників на шпальтах і хвилях європейських, американських, канадійських медіа – це доробок, залишений у світлинах ювілейного форуму. Наступного року на ново писатимуться сторінки історії полонійних медіа, а значить з’явиться ще один інформаційний привід для підкреслення важливості медійного поступу у світі.


Ірина Плехова, аспірантка Інституту журналістики Київського університету. Фото Йоанни Денбец
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024